Studiebesök på TRÄ 2013 och Hållbarhetens arkitektur med NANAS11

I kursen ”Hållbart samhällsbyggande” har eleverna i NANAS11 varit på studiebesök i Virserum och bevittnat utställningarna TRÄ 2013 samt Hållbarhetens arkitektur.

Vi hälsades välkomna av Carolina Jonsson som först lät oss ta en titt på utställningen som de själva presenterar som ”träbyggnadskonst och det hållbara samhällets gestalt i ett sammanhang. Den består av flera delprojekt. Träbyggande idag. Världens bästa träbyggnadskonst Framtidens träbyggande. Varför byggs det så litet? Konsumtionssamhället mm.”

Efter att själva fått strosa runt bland alla dessa ”hållbara” byggnader i trä samt fått oss många påminnelser om hur vi kan bli bättre på att bygga, ta vara på vår miljö, konsumera mindre, spara energi mm. fick vi en presentation av Carolina om utställningen.

Efter att få se och höra om framtidens studentboende, höghus av trä och mycket mer om vad vi skulle behöva göra för att minska vår påverkan av vår planet fick eleverna själva bygga sitt hållbara samhälle. De fick bland annat presentera hur och var mat och energi kom ifrån. Eleverna hade många kreativa lösningar för att skapa det hållbara samhället i form av cykelmotorvägar, odling på taken i städerna, nya moderna osynliga solpaneler inbyggda i fönster, spola toaletter med dusch/diskvatten och mycket mycket mera.
Ola Nilsson