Musik & Media på Manifestgalan 2014.

Musik och Media-eleven Anna styr kamera 3, framför scenen.

Varje år prisas Sveriges etablerade och up and coming-artister på Manifestgalan på klassiska jazzpalatset Nalen i Stockholm. Varje år sedan 2011 har GYRO’s Musik & Media haft äran och ensamrätten på att filma, videodokumentera och de senaste tre gångerna har vi även direktsänt festivalen i samarbete med Festivalrykten och Expressen. I år livestreamades galan via Youtube med massor av tittare under hela galan.

Resan
Eleverna i årskurs tre rullade från Hultsfred på förmiddagen och anlände till Nalen där alla fick hälsa på de i eventbolaget som arrangerade galan. Samtidigt som soundcheck pågick inne vid stora scenen byggdes platåer för kamerorna upp, kablar för ljud och bild rullades ut av eleverna och tekniken kopplades ihop. Vi blev bjudna på middag i restaurangen tillsammans med flera artister och programledaren Emma Knyckare, annars på P3 i Sveriges Radio.

Efter maten var det dags för kameratester. Sammanlagt fem kameror fungerade som de skulle, det vill säga allihopa.. Vi hade hyrt in radioapparater med stora hörlurskåpor för att kunna prata med varandra trots att vi befann oss i olika rum och det pågick riktigt högljudd musik.

I kontrollrummet styrs hela livesändningen som rullar på Youtube av Adrian som läser TV-produktion på GYRO.

Mediaelever styr kamera 2 och 3 medan artisterna mottar priser.
Tomas och Anna i Musik & Media-trean styr kamera 2 och 3 under galan, framma vid scenen.

Galan startade klockan 20:00, alla var på helspänn och kamerornas lampor lyste rött.
Tiden gick otroligt fort. 21 priser delades ut i olika kategorier och efter varje prisutdelning intervjuades vinnarna av vårt team i lobbyn.
Inom kort kommer en, av eleverna på GYRO, efterklippt version ut på vår Youtube-kanal där du kan se hela galan från början till slut, sammanlagt 2 timmar!
Vid 22-tiden var det dags att riva ner all teknik och packa i lådor för att rulla hem igen, det gick smidigt trots att alla var ganska slutkörda (man blir det efter väl utfört arbete) och fnittriga.

Hur gick hemresan då, undrar ni? Jodå, vi stannade till för hamburgare i Södertälje och kaffe i Järna sen tog det inte många minuter innan alla eleverna somnade i sina stolar medan Östergötland svischade förbi.