El- och energiprogrammet (EE)

El- och energiprogrammet (EE)

Utbildningen ger en bred el-teknisk utbildning, som ställer höga krav på ditt intresse och engagemang. I gengäld ger det dig den kunskap och de färdigheter som efterfrågas i branschen. Utbildningen ger teoretisk behörighet till att arbeta som elektriker.

Den här utbildningen passar dig som är tekniskt intresserad och gillar att arbeta praktiskt. Du lär dig att arbeta med automatiserande produktionssystem för energi-, miljö- och vattenteknik, dator- och kommunikationssystem. Du läser ämnen som datorteknik, elektromekanik och mekatronik.

Utbildningen innehåller 15 veckors praktik där du kan knyta kontakter med olika arbetsgivare. Du välja att läsa vidare på yrkeshögskola men du kan också välja att utöka ditt program för att kunna läsa vidare på högskola.

Under årskurs två väljer du fördjupning. Aningen väljer du Installation eller Telekommunikation och infrastruktur. Inom elinstallationsyrket jobbar man med elinstallationer och nyproduktion samt som serviceelektriker. Inom telekommunikation är möjliga yrken teletekniker, servicetekniker och bredbandsmontör.

Det här lär du dig

Du lär dig om produktion, installation och distribution av el-, energi- och vattensystem. Du lär dig även om dator- och kommunikationsteknik samt om IT-infrastruktur. Du lär dig hur man dokumenterar och systematiskt går till väga med arbetsuppgifter inom ditt område.

Inriktningar

Inriktningar på Hultsfreds gymnasium:

  • Elteknik
    Du lär dig att installera, underhålla och reparera elanläggningar, eldistributionsnät, larm och tv- och datanät.
  • Automation
    Du lär dig om planering, installation och drift av automatiserade produktionssystem. Du får också kunskaper om att underhålla industribyggnader och maskiner. (Automationskurserna kommer att mjukstarta redan under hösten 2017 med våra befintliga elever i årskurs två, och vara i full gång med start hösten 2018 för våra nya elever i årskurs ett.)

Timplan

I timplanerna kan du se vilka kurser som ingår, deras poängtal och när kursen läses.