Hotell- och turismprogrammet (HT)

Hotell- och turismprogrammet (HT)

Det här programmet passar dig som är intresserad av service och bemötande, men också av människors olika traditioner, sociala och kulturella behov. Utbildningen passar dig som tycker om språk och resor samt vill ha ett arbete med mycket kundkontakt. I utbildningen ingår arbetsplatsförlagt lärande på exempelvis ett hotell eller en resebyrå där du får möjlighet att testa på yrket.

Vill du öka dina möjligheter att få jobb efter gymnasiet?

Turismindustrin är en av de snabbast växande näringarna i Sverige, den omsätter 275 miljarder och har ca 168.000st anställda. Dagens turister ställer allt större förväntningar på sitt resande, man nöjer sig inte bara med ett fint hotellrum utan vill allt oftare ha en vistelse med en mängd upplevelser.

Detta ställer stora krav på den som jobbar med att utveckla turismen. Förutom att vara allmänt serviceinriktad måste man kunna erbjuda händelser och evenemang på platsen. Detta kommer vi fokusera på inom Hotell- och turismprogrammet på Hultsfreds Gymnasium.

I en rad olika projekt som vi gör tillsammans med branschen kommer du att få lära dig planera, genomföra och utvärdera olika typer av evenemang. Det kan röra musik, sport, natur eller andra former av evenemang. Vi samarbetar bl.a. med Dackarna Speedway, Astrid Lindgrens Värld, Hotell Hulingen samt en rad mindre lokala turistföretag och arrangörer.

Vårt arbetssätt

Hotell- och turismprogrammet är ett av programmen i våra nya, fräscha lokaler speciellt anpassade och ombyggda för ändamålet med Musik-scen/Klubben Blitz, Grafisk verkstad och härliga miljöer, elevkök, utställningsgalleri, uppehållsrum och gott om ytor. Vi ligger i samma lokaler som Hultsfreds Musikskola och ni känner oss sedan tidigare som Gyro, numera bara fyra meter från resten av gymnasiet. Här arbetar lärare som även jobbar med evenemang, musik, TV/press, event och grafik/web-design vid sidan om – vi vet vad vi snackar om och vi har stenkoll på det senaste i våra branscher.

Välkommen att söka till Hotell- och turismprogrammet på Hultsfreds Gymnasium!

Fördjupningar

Event
För dig som vill fördjupa dig lite mer med att jobba kring olika former av evenemang, kan vara t.ex. inom turism, sport eller musik.

Naturturism
För dig som vill fördjupa dig lite mer med att jobba kring t.ex. naturturism, naturguidning, jakt- och fisketurism.

Det här lär du dig

Du lär dig om olika kommunikationssätt, marknadsföring, planering och organisation. Du lär dig vilka aktörer som finns inom branschen och deras roller, om besöksnäringens bakgrund, resandets miljöpåverkan samt lagar och regler inom området. Yrket sätter dessutom höga krav på språkkunskaper och kunskaper om resmål och resvägar.

Du lär dig bland annat om bokning och försäljning, att planera möten och evenemang samt guidning och planering av resor. Under utbildningen får du även lära dig om turismens historia och utveckling.

Inriktning

Inriktning på Hultsfreds gymnasium:

  •  Turism och resor
    Du lär dig att organisera planera och leda resor, aktiviteter och upplevelser av olika slag. Du lär dig även om resmål och resvägar.

Timplan

I timplanerna kan du se vilka kurser som ingår, deras poängtal och när kursen läses.

Kontakter

Mattias Berggren

Arbetslagsledare, lärareE-POST: mattias.berggren@hkedu.sePedagoger

Marianne Vifell Waters

Hotell- & TurismlärareE-POST: marianne.vifell.waters@hkedu.sePedagoger