Samhällsvetenskapsprogrammet (SA)

Samhällsvetenskapsprogrammet (SA)

Utbildningen passar dig som är intresserad av hur samhället är uppbyggt och hur det styrs. Du får en bred allmänbildande utbildning och möjligheten att studera vidare på högskola. Under utbildningen studerar du vad som påverkar och vad som sker i samhället på lokal och global nivå. Du får lära dig om samhällsvetenskapens historia för att kunna analysera och förstå samhället vi lever i idag.

Det här lär du dig

Du lär dig om samhällsförhållanden i Sverige och resten av världen, om samspelet mellan individ och samhälle samt om människors livsvillkor. Du lär dig om demokrati, etik, genus och miljö. Du lär dig om makt ur ekonomiska, sociala och politiska aspekter samt om medier och informationsteknik.

Du lär dig om kommunikation och om hur åsikter och värderingar uppkommer. Du får även lära dig hur olika faktorer påverkar möjligheterna att bygga ett hållbart samhälle.

Inriktningar

  • Samhällsvetenskap
    Du lär dig om samhällsstrukturer och människors livsvillkor. Du lär dig om olika samhällsfrågor genom att tolka, förklara och använda samhällsvetenskapliga metoder.
  • Beteendevetenskap
    Denna inriktning erbjuder vi i samarbete med Vimmerby gymnasium.
  • Medier, information och kommunikation 
    Denna inriktning erbjuder vi i samarbete med Vimmerby gymnasium.

Timplan

I timplanen kan du se vilka kurser som ingår, deras poängtal och när kursen läses.