En ”hållbar” föreläsning

En ”hållbar” föreläsning

I en näst intill fullsatt aula fick elever och personal på Hultsfreds gymnasium lyssna till journalisten och författaren David Jonstad som föreläste kring temat civilisationers uppkomst och fall. Arrangemanget anordnades i samverkan mellan ÖSK genom Jens Karlsson samt gymnasieskolorna i Hultsfred och Högsby

Romarriket och Mayariket är populära historiska exempel på civilisationer som har fallit, men det är svårare att acceptera att vår egen industriella komplexa civilisation också har ett bäst före datum.

Jonstad menar att vi är nära en kollaps när den billiga fossila energin som hållit igång systemen börjar sina, när den ekonomiska tillväxten inte längre ångar på och när klimatet hettas upp allt mer.

Det är skrämmande. Vi måste anpassa oss till en värld med lägre levnads- standard och som saknar överskott på billig energi och resurser. Men också hoppfullt. Människan är anpassningsbar och kan genom att förenkla det nuvarande komplexa samhället förhindra en kollaps. Detta sker genom decentralisering, småskalighet och lokal produktion.

Kollaps fig 1

Bilderna från Jonstads bok ”Kollaps” visar två sätt att producera ägg på. Den ekologiskt hållbara varianten direkt från höna till ägg, som den övre bilden visar, är mycket enkel men förutsätter en annan livsstil än vad vi är vana vid. Man bor närmare hönsen och plockar ägg samt ger dem köksavfall och vatten varje dag. Den undre bilden visar hur komplex och sårbar kedjan från höna till ägg vanligtvis är i dagens samhälle.

Karina Brånstrand