Akutsjukvård på VO

I fredags hade de elever på Vo som läser fördjupningskursen Akutsjukvård fint besök. Det var Ulrika Svantesson och hennes make Johan som berättade om sin resa genom livet.

Kantad av sjukdom, otrolig träningsvilja, EM och VM medaljer och passionen för berg. Ulrika blev njursjuk som barn och genomgick en njurtransplantation 2008. I sin berättelse berättade båda Ulrika och Johan om hur viktigt bemötandet från personalen är både till patienten men också till de anhöriga i mötet med vården. Något som vi på Vo läser mycket om, det ingår i stort sett i alla våra kurser.

Ulrika mår idag bra och tävlar i landslaget för transplanterade och har där vunnit både EM och VM guld i de tre grenar hon tävlar i cykling, löpning och gång. Vi fick en fantastiskt inspirerande föreläsning som innehöll allt gråt, skratt, allvar och humor. Ulrika och Johan förmedlade en härlig syn på livet.

Anledningen till att de blev inbjudan var ju att prata om Ulrikas transplantation men de framförde också det viktiga budskapet att allt för många väntar på att få ett nytt organ för att kunna överleva. Allt för få har tagit ställning till att donera sina organ. Behov kontra tillgång är i obalans.

Har du tagit ställning??

Anni-Li Karlsson