Hotell och turism ute på APL på Lanzarote

Elnaz Ghoraishi läser Hotell och Turism sista året på Hultsfreds gymnasium. Som en del i utbildningen åker hon och de andra eleverna ut på APL, Arbetsplatsförlagt lärande. Elnaz resa gick till ett Family Resort hotell på Lanzarote i två omgångar, 4 veckor vardera. Resa, praktik och utbildning sker ihop med vår samarbetspartner TUI.

Läs mer om Hotell- och turismprogrammet

Elnaz egna tankar kring resan

Jag heter Elnaz Ghoraishi och läser Hotell och Turism sista året på Hultsfreds gymnasium. Jag har valt detta programmet för att det passar min personlighet och jag har framtid inom denna bransch. Det viktigaste är att det alltid finns jobb och även om jag ska plugga vidare så kan jag samtidigt jobba också.

Jag har varit i 8 veckor i Spanien på Lanzarote, 4 veckor i höstas och 4 veckor i vår. Min praktikplats var på Hotell Flamingo som är ett Family Resort hotell nära till strand och med en fin utsikt. Båda gångerna fick vi egen lägenhet. Vi började vid 09:00 och slutade ungefär vid 15:30/16:00 och ibland var vi med på kvällsshower som de hade.

Första omgången:

Det var i slutet av oktober som vi åkte till Lanzarote. Jag hade mycket stress för det var min första gång som jag åkte utomlands ensam utan familj och till denna plats som jag skulle göra min praktik på. Jag är inte en blyg människa fast ändå ett nytt land där jag inte kände någon och jag skulle göra min praktik där i en månad. Ett annat språk och ansvaret att jag skulle göra ett bra jobb gjorde mig lite nervös.

Men, efter 1 vecka gick det gick jättebra. Jag var med i alla avdelningar förutom reception, restaurang och städ. Jag fick lära känna all personal där och jag fick veta mer om deras jobb och avdelningarna som jag har varit i.

Andra omgången:

Det var januari månad som vi åkte. Till skillnad från första gången var det blåsigt och lite kallt så ibland kunde vi inte gå ut utan en kofta eller hoodie.

Vi fick välja vilka två avdelningar som vi vill vara med i. Jag valde aktivitet och ”Guest Relation” som jag vill jobba med och fördjupa mig mer i.

Jag tycker att det blev bra att vi fick ha vår praktikplats igen på samma hotell för att vi fick lära oss mer om hotellet, vi visste om personalen också och om alla avdelningarna. Denna gång kände jag mig mer bekväm och säkrare på vad som jag ska göra och på uppgifterna/ansvaret som de gav mig.

Under de här 8 veckorna har jag lärt mig jättemycket och fick mer självförtroende. Jag ska tro på mig själv. Mitt språk utvecklades och jag vågade att visa mer vad jag kan och ha kontakt, prata och hjälpa gästerna som var på hotellet.

Mina arbetskamrater var jättesnälla och jag fick lära mig ganska mycket av dem. Jag fick lära känna dem så att även när jag har kommit tillbaka har vi kontakt med varandra, fast jag är ledsen att jag inte vet när jag kan träffa dem igen. Min handledare var den bästa handledare som man någonsin kan få.

Av själva resan och praktiken lärde jag mig mycket, min hjärna utvecklades och det känns att jag har blivit ett år äldre.