Bangladesh 2014-03-10

Asalamaleikum!

Idag har vi varit och gjort studiebesök på en textilindustri och en knappfabrik.

Efter en lång och skumpig åktur i den hektiska trafiken kom vi äntligen fram till en jättestor textilindustri. Först fick vi oss ett varmt välkomnande med både kaffe och frukt för att sedan få en guidad tur genom hela fabriken. Vi fick se allt ifrån när de olika delarna klipptes till helt färdiga kläder, med prislappar och allt. Vi blev alla väldigt förvånade över att det var så mycket som gjordes för hand, utan hjälp av olika maskiner.

Eftersom fabriken var en av H&M:s stora leverantörer var det också flera av oss som såg plagg som vi kände igen hemifrån butikerna i Sverige. Det var 4000 personer som arbetade på fabriken och de berättade att det varje dag tillverkas mellan 150 000 – 200 000 klädesplagg, förpackade och klara.

På fabriken fanns ett rum där barn till sömmerskorna passades medan deras mammor arbetade. Det fanns även ett litet sjukrum med en anställd sköterska. På varje våning fanns säkerhet i form av brandredskap. Vi var alla väldig tacksamma över att vi fått chansen att besöka en textilindustri eftersom det på senaste tiden har blivit allt svårare att få tillstånd att besöka en sådan fabrik.

Efter guidningen fick vi till allas stora förtjusning varsin pizzaslice medan vi väntade på den riktiga lunchen som bland annat bestod av ris och kyckling. Sedan lämnade vi fabriken och begav oss vidare till en fabrik där de tillverkade knappar till bland annat skjortor och byxor. Där fick vi också se hela proceduren av hur man tillverkar knappar, allt från färgsättning till håltagning. Aldrig förr hade vi tänkt på att det är så många olika steg för att tillverka knappar. Sedan begav vi oss hem och tillbaka ut till familjerna.

// Elsa, Ida, Max, Christoffer, Frederike, Janina, Ellen M, Lisa, Ellen P, Karin, Josefin och Sandra.