Bangladesh 2014-03-13

Bangladesh 2014-03-13

Nu är vi tillbaka på kursgården efter en jättebra vecka hos vår snälla familj. Vi är så tacksamma att vi hamnade hos den familjen då vi trivdes från första dagen med trevligt sällskap och god mat. Det har varit mycket promenader, besök på skolor och små marknader, men även många kvällar tillsammans med tolkarna och familjen. På kvällarna gillade vi att gå upp och sätta oss på taket och kolla på solnedgången och så satt vi där och snackade tills myggorna blev för jobbiga. Något vi kommer sakna i matväg är det jättegoda hembakta brödet som vi åt tre gånger om dagen. Farvälet blev jobbigare än vad vi tänkt oss, det kändes sorgligt att lämna familjen. När vi skulle gå till bilen följde familjen och grannarna med oss och vinkade när vi åkte. ”Kom gärna tillbaka någon gång” sa mamman och lämnade en påse bröd till oss och så åkte vi ifrån byn Kamta mot kursgården igen.

/ Sandra, Karin, Josefin och Ellen.

Idag har vi sagt hejdå till familjen och åkt tillbaka till kursgården. Det har varit åtta väldigt händelserika dagar med många nya upplevelser. Veckan började väldigt roligt med att vi blev indragna i en galen Bangla-dans av en stor grupp elever som var på skolresa i den omtalade parken. Vi älskade parken för där fanns goda chips och kakor. Något av det bästa med resan är alla skolor som vi har besökt, där vi har pratat och lekt med alla barn. De hade så enormt stora framtidsplaner och var så glada trots sin situation. Familjen vi bodde med var väldigt söta och välkomnande. Första dagen berättade vi att vi tyckte om potatis och kyckling, vilket vi fick varje dag sedan, och enormt mycket ris såklart. Det var lite sorgligt att säga hejdå till familjen efter alla fina stunder tillsammans. Mamman ville att vi skulle gifta oss med en Bengalisk man och stanna kvar!

/Lisa och Ellen.

Idag åkte vi tillbaka till kursgården efter 8 dagar hos vår trevliga familj. Det har varit mycket bra och lärorikt. Det som var både det mest lärorika och mest sorgliga var att besöka de extremt fattiga familjerna. Deras hela hus var ungefär lika stort som våra rum hemma i Sverige, det får en att se hur bra man faktiskt har det. Det fanns en park bara några hundra meter från vårt hus som vi spenderade mycket tid i, det var tydligen en av de finaste parkerna i hela landet. För oss var det dock inte så speciellt men det kom folk från hela Bangladesh för att se den här parken. Där fick vi ta ett antal kort med lite olika folk om man säger så. Vi kommer sakna vår familj, speciellt vår farfar som vi bodde oss. Han var en väldigt trevlig och glad person. Snart ska vi hem, puss och kram från Bangladesh!

/Christoffer och Max. 

Idag var det dags att ta farväl av familjen och åka tillbaka till kursgården. I åtta dagar fick vi leva som bengaler i en typisk bengalisk by bland muslimer och hinduer. Tiden har varit lärorikt och bjöd på nya äventyr varje dag. Maten bestod mestadels av ris, men det var väldigt gott ändå. Vår familj var väldigt trevliga mot oss och under tiden vi var hos dem gjorde vi många olika utflykter. Efter någon dag kände vi oss som hemma i byn, vi satt uppe länge på kvällarna och umgicks med både familjen och grannarna. Familjen hyrde ut högtalare och vi hade två roliga danskvällar där ungefär 150 personer tittade på oss. Vi hälsade på olika skolor, tempel och andra berömda sevärdheter i Bangladesh, drack te med en munk och fick en förföljare. Vi kände oss som superstjärnor förföljda av paparazzis, men på ett positivt sätt. Idag fälldes många tår och resan är tyvärr snart slut, men vi kommer definitivt aldrig att glömma det här äventyret.

/Janina, Frederike

Idag är det näst sista dagen innan vi beger oss hem. Vi har hunnit med att besöka flera skolor, det har varit mycket lärorikt och roligt att träffa alla barn och lärare! När vi för första gången kom till en skola var det 100-tals barn som omringade oss för att få se oss och skaka hand med oss. Både eleverna och lärarna var väldigt hjälpsamma och alla ville hjälpa oss med att svara på de olika frågorna som vi hade till dem. Utifrån den information som vi fått på de olika skolorna så har vi kunna konstatera att det bengaliska skolsystemet skiljer sig från det svenska på många olika sätt. Undervisningen sker bland annat genom att de läser högt ur böckerna, från början till slut och anser då att eleverna kunnat fånga upp kunskapen. Utanför skolorna finns det också väldigt mycket intressant att se. För att kunna se oss omkring har vi promenerat mycket och även varit ute på en del cykelricksha-turer. Under våra utflykter har vi mött många människor som alla varit nyfikna på oss och haft väldigt mycket frågor som vi fått besvara samtidigt som vi blivit bjuda på bland annat te.

/ Ida och Elsa

2014-03-14

Idag har vi varit i Dhaka, en megastad med cirka 16 miljoner invånare. Vi har sett på olika monument som bengalerna är väldigt stolta över i denna unga nation. Vi har besökt gamla och nya Dhaka och stundtals suttit fast i den livliga trafiken. Bengalerna är ett tålmodigt och hjälpsamt folk som reder ut varje situation så det har varit en intressant och givande dag.

Ola och Annemo