Bangladesh, del 4

Bangladesh 150214Bangladesh del 4

I måndags besökte vi en textilindustri utanför Dhaka, vi blev guidade av marknadsföringschefen Mahfuzur Rahman. Vi fick se hela processen av tillverkningen av kläder, från skiss till färdigt plagg. Vi fick grundläggande information av deras verksamhet. Det var kul att se skillnaden på löner mellan cheferna och golvarbetarna. Lägsta lönen i företaget kunde ligga runt 120 dollar, medan cheferna kunde tjäna upp till 4000 dollar.
Det var en intressant dag för oss och vi fick mycket ny information som vi inte visste.

Bangladesh del 4I onsdags besökte Adam och Tim tobaksindustrin utanför Manikanj. Det var väldigt svårt för dem att få tillstånd att komma in i fabriken. När de väl kom in svarade inte administratören Mashiar Rahman uppriktigt på deras frågor, han slingrade sig iväg från svaren. Han undvek hela tiden att svara på frågor om verksamheten, som t.ex. löner och arbetsförhållanden. De fick inte heller ta några bilder där, men det gick bra att ta bilder utanför fabriken.

I torsdag fick Hedvig testa på att sätta ris och det var en rolig upplevelse, tyckte hon. Adam och Tim fick testa att bära hö på huvudet, vilket de också tyckte var en rolig upplevelse.Bangladesh del 4

I fredags blev det en heldag i Dhaka. Vi fick se tre stora monument i Bangladesh, vilket var väldigt intressant att få se. Höjdpunkten för oss alla var att få äta pizza på Pizza Hut!!! Vi avslutade dagen med en tripp till ett köpcenter och där hittade vi lite smått och gott. På hemvägen stannade chauffören i ena bilen och sprang ut till en moské, han skulle ut och be, vilket gjorde oss i bilden väldigt frusterande. Vi kom dock senare äntligen fram till kursgården och det var skönt!

Lördagskvällen avslutades med kulturkväll där alla vi svenskar kläddes bengaliska kläder och ett bengaliskt band spelade bengalisk musik.

Idag är det sista dagen på Proshika och vi ska summera all den information som vi har fått under denna resa och sätta ihop det till delar av våra gymnasiearbeten. Alla har hittat mycket användbar information och vi är väldigt nöjda över resan. På söndag morgon ska det bli skönt att sätta sig på ett plan till Sverige!

Adam, Tim, Robert, Gustaf, Hedvig, Kame och Amanda