Berzeliusdagarna – stipendium i kemi

I höstas fick vi, Maja Lönnehed och Julia Hjärne i NA11, reda på att vi tilldelats varsitt stipendium i kemi och skulle få möjligheten att besöka 2014 års upplaga av Berzeliusdagarna.

Berzeliusdagarna ägde rum i Stockholm mellan den 31/1 och 1/2. Eftersom vi bor i södra Sverige åkte vi upp till Stockholm redan på torsdagseftermiddagen, den 30/1. Vi åkte tåg från Hultsfred och kom fram till huvudstaden på kvällen. Då fick vi lite tid att orientera oss och läsa igenom morgondagens program.

På fredagsmorgonen bar det av till Aula Magna på Stockholms Universitet där föreläsningarna och universitetsutställningarna ägde rum. Det var ett fullspäckat schema med många föreläsningar, men det fanns ändå tid att kika runt bland universiteten som fanns på plats.

Den mest intressanta föreläsningen var den som ägde rum först: det var astronauten Christer Fuglesang som hade mycket intressant att berätta om byggandet och vardagen på rymdstationen ISS. Vi fick även se ett flertal bilder och videoklipp där astronauterna var försökskaniner i experiment som inte kunde utföras på jorden. Det var väldigt häftigt.En annan spännande föreläsning var när Magnus Ericsson berättade om olika sorters dopning och förklarade hur analyser av dopningspreparat går till.

Programmet slutade vid kl 16 och då åkte vi tillbaka till hotellet för att göra oss i ordning inför kvällens festmiddag på restaurang Piperska Muren. Klädkoden var kavaj vilket för vår del innebar klänning. Middagen bestod av fördrink samt trerätters: till förrätt serverades canapé med skagenröra, till varmrätt serverades majskycklingbröst med potatisgratäng och dragonsås och till dessert serverades vaniljpannacotta. Under middagen underhöll en studentkår från Linköpings Universitet och stämningen var på topp hela kvällen.

På lördagen fick vi checka ut från hotellet och ta med oss packningen till Aula Magna, där föreläsningarna började kl. 9. Vi fick bland annat lära oss om nanoporösa material, varför vi inte dunstar bort och vad kvasikristaller är för något. Det sistnämnda fick Dan Schechtman Nobelpriset i kemi för år 2011. De flesta behandlade Dan som om han vore deras idol och tog både bilder tillsammans med honom samt fick hans autograf.

Berzeliusdagarna avslutades kl. 15 och då var det dags att åka tillbaka till Hultsfred igen.

Sist men inte minst vill vi tacka så hemskt mycket för att vi fick våra stipendier och chansen att få se vad kemi kan användas till ute i arbetslivet. Vår resa har varit lärorik och spännande, men framför allt rolig och det är inte något vi kommer glömma i första taget. Vi vill också tacka David Gotthold för två mycket välplanerade dagar. Tack!

Av: Maja Lönnehed och Julia Hjärne NA11