EE på Skyliftutbildning

Under torsdagen den 6/2 fick eleverna i åk 2 och 3 på El- och energiprogrammet tillsammans med sina lärare genomgå en Skyliftutbildning. För att kunna delta lättare på sina APL-platser och för att vara mer attraktiva på framtida arbetsmarknaden behöver eleverna kunskaper och behörighet att köra skylift. Cramo bidrog med 3 olika sorters liftar, en saxlift, en bomlift och en släplift. Cramo stod också för utbildningen i form av Hasse Eriksson, som var med hela dagen.

EE på Skyliftutbildning 3

Under förmiddagen gick Hasse igenom de teoretiska bitarna. Han berättade om hur viktigt det är med säkerheten och ansvarfördelning. Han belyste också arebtsmiljön och vad man ska tänka på innan man börjar åka upp i liften. Eleverna fick också skriva ett teoriprov som gicks igenom noggrant.

EE på Skyliftutbildning 2

Efter lunch var det dags att öva praktiskt. Hasse gick igenom alla tre liftarna först, hur spakarna fungerade, vilka knappar som hade vilken funktion och att man noga skulle se efter så att ingen var i vägen innan man började åka. Efter genomgången fick deltagarna prova själva. De olika liftarna gick olika högt, som högst kunde man komma 13 m upp i luften! Inget för den höjdrädde!

EE på Skyliftutbildning 1

Vi tackar Cramo för att de hjälpte oss och eleverna att genomföra detta och vi hoppas på fortsatt samarbete i framtiden.

Bild 1: Hasse informerar om hur saxliften kan styras även från marken.

Bild 2: Saxliften, som kunde gå 8 m upp i luften

Bild 3: Släpvagnsliften med Josef och Alexander

 

Ida Nordin