En blivande 3D-printeroperatör?

Projekt Doomhammer

Pontus Pettersson 15 år på Albäcksskolan Hultsfred, klass 9a har i dagarna blivit klar med sitt projekt Doomhammer! Pontus är intresserad av teknik, 3D-design och att skapa något eget. Slöjden i skolan och 3D-skrivarna i Makerspace blev perfekt för att hitta allt som behövdes. Under ett års tid har träslöjd, 3D-modellering, målning, läderarbete och gjutning i gjutjärnsmetall varit en del av Pontus utmaningar.

”Jag samlar på vapen från spel och filmer och jag ville se om jag själv kunde skapa mitt favoritvapen. Jag hade sett andra som skapat och tänkte att det där kan jag också göra.”

”Största utmaningen med att skapa Doomhammer var själva hammaren med alla trädelarna. Själva metallemblemet gick smidigt tack vare möjligheten att modellera i 3D och sedan skriva ut prototypen i plast här i Makerspace. Sedan tog jag plastutskriften till gjuteriet och där fick jag hjälp att skapa en form och på det viset gjuta metallemblemet i gjutjärn.”

Storebro gjuteri AB har hjälpt Pontus att göra en gjutform utifrån plastutskriften. Resultatet blev över förväntan!

En blivande 3D-printeroperatör?

Nästa projekt för Pontus kanske blir att själv skriva ut direkt på gymnasiets nya metallprinter. Med en metallprinter på plats når vi hela vägen, då skapar vi både prototyp och färdig produkt i Makerspace och på Hultsfreds gymnasium.

Pontus tänker sig en framtid där han får nytta av sin kreativitet och samtidigt kan lära sig nya saker och nya tillverkningstekniker. Pontus funderar därför på det nya programmet 3D-teknik och modern produktion, gymnasiets satsning på Industritekniska programmet, som startar 2018.

”Förväntningarna är att lära sig mer avancerad 3D-modellering och samtidigt få chansen att jobba med större projekt. Produkter i enbart metall vore spännande. Metall är mer hållbar, och det blir då mer intressant att utveckla en produkt. Det blir mer på riktigt!

Läs mer om 3D-teknik och modern produktion, Industritekniska programmet