Gymnasiearbete på EE Paketeringsanläggning

Rasmus Nyberg, Pelle Johansson och Mustafa Youssef som går EE17 har i dagarna blivit färdiga med sitt gymnasiearbete. Tillsammans har de byggt upp en cell till en ABB robot på El- och energiprogrammet med tillhörande rullbanor och säkerhet.

Det har varit både roligt och jobbigt. Men framförallt lärorikt. De vanliga kurserna vi går på el, ger en grundkunskap, gymnasiearbetet har gett både djupare och bredare kunskap, eftersom det vars så mycket som skulle göras.

”Vi har lärt oss lite om mycket”, säger Rasmus.

De har fått en bredd i och med att gymnasiearbetet har varit så pass omfattande. Grabbarna hade hög ambitionsnivå när de presenterade sitt upplägg och ett tag undrade de hur de skulle hinna med allt. De har jobbat stenhårt och nu står en färdig paketeringsanläggning på plats.

De har jobbat med PLC och robotprogrammering och fysisk montering av rullbanor och att koppla och dra el till givare och installera komponenter i elskåpen. Vi har fått extern hjälp med CE-märkningen. Allt måste göras rätt, precis som det görs ute på riktig industri, förklarar Mustafa, när han visar hur en av givarna fungerar.

Allt är byggt för att motsvara kraven i en riktig industri

Allt är byggt ”by the book” säger Pelle. Det måste vara gjort på rätt sätt och inga säkerhetsdetaljer får saknas. Roboten rör sig snabbt och med enorm kraft och ingen får vistas i buren när den kör. Säkerhetsbrytare på dörrar och en säkrad bur var ett måste för att vi skulle få vår CE-märkning.

Tuffast jobb var att få rullbanorna på plats. De vägde sina kilon och vi har själva burit in och monterat dessa på plats. Vi har även fått hjälp av Industriprogrammet, på gymnasieskolan, med att tillverka stödben som saknades.

Gymnasiearbetet påbörjades i november 2019 och har pågått nu fram till maj. Vi har varvar arbetet med våra APL-platser och delat upp arbetet i mellan oss. Ca. 120 till 130 timmar var har vi nog lagt.

Utan våra samarbetspartners hade vi inte lyckats som vi gjort nu. Ett stort tack till företagen som har hjälpt till under gymnasiearbetet. IKEA Hultsfred, Elajo i Hultsfred och Vetlanda, Spaljisten i Åseda, samt ABB Sverige.

Läs mer om El- och energiprogrammet