Gymnasiearbete på EE Felsökningsrum

Noah Lönn, Simon Jonsson, Arvid Folke och Andreas Ottosson har jobbat med sitt gymnasiearbete som omfattar fyra olika testmiljöer för utbildning på El- och energiprogrammet på Hultsfreds gymnasium.

Vi började fundera på det under andra året på utbildningen. Så när vi började sista året hade vi en långt framskriden plan. Vi fick sponsring från Ikea med spånskivor och transporten stod Syab för (transportgymnasiet). Rummen är byggda för att efterlikna verkliga situationer. Badrum, kök, garage och industri. Alla med olika förutsättningar och olika felorsaker som har dolts i rummen för att felsökas.

Vi kommer att ha användning för rummen i både undervisning och test av elever här på programmet säger lärare Mikael Assargård.

”Killarna har gjort ett kanonjobb och detta kommer våra andra elever att ha stor nytta av i sin utbildning.”

Fel som man verkligen kan stöta på ute hos kund

Några av felen har vi stött på ute på praktik säger Simon, som har byggt köket. Andra fel kom man på under tiden som man byggde upp rummet säger Arvid Folke, som har gjort garaget. Större delen av felen är dolda och ska inte vara för lätta att hitta. Det ska heller inte vara helt orealistiskt, utan vara ett fel som man verkligen kan stöta på ute hos en kund, menar Noah Lönn, när han visar sitt badrum.

Det var svårt att veta vad man skulle installera i de olika miljöerna. Man vill ju ha med så mycket som möjligt men det får inte vara överdrivet, skämtar Andreas och visar upp sitt rum som är en industri. Det skiljer en del på elen hos en privatperson jämfört med industri. Ute på en industri måste man vara mer försiktig, det går inte alltid att bryta strömmen.

Bygget har pågått från september 2019 fram till maj 2020. Vi uppskattar att det tagit 100 – 110 timmar. Det största jobbet var att bygga rummen men när vi var klara med dem kom vi till det roliga i det hela, när vi fick börja att installera och bygga upp våra felsökningsmiljöer.

Men det var det värt, vi har lärt oss hur mycket som helst!

Läs mer om El- och energiprogrammet