Vi hjälper dig att välja

Studie- och yrkesvägledarna (SYV) hjälper dig att välja rätt

Hur ska jag tänka när jag ska göra mitt gymnasieval? Tänk på dina intressen och vad du tycker är roligt. Välj inte som kompisen gör, det är det viktigaste. Du ska tycka att dina tre år på gymnasiet är tre roliga år!

 

Vilken är den vanligaste frågan ni får från elever som ska börja gymnasiet? Många undrar vilket program man ska läsa för att få ett specifikt yrke och vad som krävs för att komma in där. Till exempel vad jag ska gå för att utbilda mig till sjuksköterska. I det fallet behövs både grundläggande och särskild behörighet, så sådana frågor är viktiga att prata med oss syvare om.

Vad gör jag om jag känner att jag valt fel program? Om du känner att du valt fel program kan du ha möjlighet att byta till ett annat program, om det finns plats och om det inte gått för lång tid in på terminen. Annars kan du alltid söka om till nästa läsår.

Hur får jag tag på er om jag undrar något? Oss når du via gymnasieskolans hemsida där mailadress och telefonnummer finns. Du kan alltid boka in ett besök där vi kan diskutera alla frågor som du kan tänkas ha!

Ge oss era bästa tips och råd till niondeklassarna! Jobba på i nian så att dina betyg räcker till det program du verkligen vill komma in på. Ta reda på så mycket information som möjligt om de olika programmen och skolorna. Åk runt och titta på miljöer – magkänslan kan säga väldigt mycket. Diskutera ditt gymnasieval hemma med dina nära, de känner dig väl och vet vad du har för styrkor och förmågor.