Kemin finns i allt…

…det fick naturvetartreorna uppleva vid studiebesöket på Åbrobryggeri, Sveriges tredje största bryggeri. Vi fick se ölbryggningen när vatten, malt, humle och jäst får reagera och jäsa i stora tankar vid olika temperaturer. Då sker en rad olika kemiska reaktioner innan den färdigbryggda ölen tappas upp i burkar eller i flaskor för att slutligen paketeras och levereras till kunden. Det tar 6 veckor att framställa en öl.

Abro NA 6 Abro NA 7

Visste ni att Åbro tillverkar 120 miljoner liter dryck per år där ca. hälften är öl och hälften är cider. Vid tillverkningen av cider är det frukt med olika sötma och syrlighet som genom kemiska jäsningsprocesser får jäsa så att fruktens naturliga socker omvandlas till alkohol.

Abro NA 5

Vi studerade också Åbros föredömliga hållbarhetstänk med källsortering, solceller, kvävreducerande avloppsanläggning, biobränsle samt att biprodukterna från ölprocessen blir djurfoder. Vår guide Maria Wester avslutar med att nya spännande miljöprojekt är på gång.

/Karina Brånstrand

Läs mer om Naturvetenskapsprogrammet

Kontakter

Helene Hultqvist

Programutvecklare NATELEFON: 0495-24 11 51E-POST: helene.hultqvist@hkedu.sePedagoger