Matematikbiennalen 2016

Gymnasium

Årets matematikbiennal gick av stapeln den 28-29 januari i Karlstad. Totalt deltog ca 2500 personer, varav Hultsfred representerades av Patrik Lindborg från gymnasiet och Tomas Eckerberg från Albäckskolan. Biennalen anordnas vart annat år och denna biennal var således den 19:de i ordningen sedan starten 1980 (matematikläraren inom mig utmanar er att kontrollera detta).

Bilden från invigningen ovan är studenter från musikhögskolan Ingesund.

Matematikbiennalen är en betydande knutpunkt och mötesplats kring matematik för lärare, skolledare, forskare, lärarutbildare och andra matematikintresserade. Under två dagar fyllda med seminarier, utställningar och workshopar ges möjligheten att inspirera andra, kompetensutveckla sig, lära känna kollegor från hela landet samt vara med och påverka matematikens framtid.

Årets biennal hade temat ”Matematik en förunderlig resa”. Resan gick genom de olika seminariernas teman till givande diskussioner med kollegor och idéer från de många idéutställningar som fanns. För att nämna några seminarier som gav bestående intryck lyfter jag fram

* Resonera mera!
Författarna till läromedlet Prio, som används på Albäckkolan, talade om hur man designar bra resonemangsfrågor. Åhörarna fick delta genom det digitala responssytemet Socrativ.

* Aktiviteter i GeoGebra
Två lärare från Södra Latin i Stockholm presenterade hur de systematiskt arbetar med GeoGebra i undervisningen på kurserna Ma1b och Ma2b.

* Matematik på yrkesprogram
Skolverket presenterade forskning om matematik på yrkesprogrammen. De gav en del spännande konkreta tips. Lärare från Hushagagymnasiet i Borlänge berättar om hur de har arbetat med en hög grad av integrering av karaktären på programmet i matematiken.

 

Patrik Lindborg