Natur-samhällsinriktning på Emåmejeriet

De elever i NA11 som läser Natur-Samhällsinriktningen och kursen miljö- och energikunskap har besökt Emåmejeriet, ett kreativt företag med nya idéer.

Dan Henriksson guidar oss genom Emåmejeriets 20-tal olika mjölkprodukter som till exempel smör, crème fraiche, grädde, dessertostar och den för mejeriet unika världsnyheten ”säsongsfilen” som just nu har smaken av äppelkaka. Om någon månad ser vi fram emot pepparkakassfilen och sedan kommer nya smaker efter säsong som semlefil, rabarberfil och gräddtårtsfil.

Emåmejeriet erbjuder Småländsk mjölk från din hemtrakt och mejeriets affärsidé är att du som konsument kan läsa på förpackningarna det exakta klockslaget när kossorna har mjölkats samt vilken gård som mjölken kommer ifrån. Mjölken ska alltså förädlas och stanna kvar på hemorten, vilket motverkar onödiga och långa transporter samt att mjölken kan spåras.

Emåmejeriet startade i maj 2007 och har idag ca 20 anställda. Idag levererar sex gårdar sammanlagt 20 000 liter mjölk varje dag till mejeriet och 250 butiker runt om i Småland väntar på sin mjölkleverans.

Under den intressanta guidningen får vi ta del av vad som händer med mjölken från att den kommer in till mejeriet till färdigpackad produkt. Vi fick också svar på våra frågor om företagets energi- och miljöpolicy.

Och kom ihåg att filpaketet ska skakas duktigt före servering medan yoghurten bara ska vändas några gånger.
Karina Brånstrand