http://bloggar.aftonbladet.se/hovbloggen/2014/12/bildfrossa-fran-nobelfesten/
http://bloggar.aftonbladet.se/hovbloggen/2014/12/bildfrossa-fran-nobelfesten/
http://www.stockholm.se/OmStockholm/Stadshuset/Festlokaler/Nobelfesten/
http://www.stockholm.se/OmStockholm/Stadshuset/Festlokaler/Nobelfesten/
http://www.gavledraget.com/20000-kultur/nobelfesten-2014-bla-hallen/
http://www.gavledraget.com/20000-kultur/nobelfesten-2014-bla-hallen/

Nobel NightCap – Den spektakulära nobelefterfesten

Efter att spenderat sex veckor av sommarlovet med medicinsk forskning inom mikrobiologi på Karolinska Institutet i Stockholm kom nyheten om återträffen den 10:e december som en mycket glad och oväntad överraskning.

Vi var tjugo gymnasieelever som antogs till sommarforskarskolan 2014 för att få en insikt i vad medicinsk forskning innebär och få möjlighet att skriva en egen artikel om projekt vi tilldelats på institutet. Projekten innehöll en praktisk del som utfördes under fyra veckor med handledarlett arbete i labb som sedan sammanfattades i en vetenskaplig artikel som för många blev grunden för gymnasiearbetet. Vi var nog alla förvånade över det höga studietempot och såg därför en återträff som en välförtjänt avslutning på sommarkursen. Att det sedan skulle ske i samband med nobelfesten var en överraskning långt utöver vad vi kunnat drömma om.

Fyra månader senare var det äntligen dags att återvända till Stockholm och delta i Nobelfirandet. Med fracken på, flugan knuten, lackskorna putsade och gott hopp om att få träffa någon av pristagarna inleddes kvällen med en trerätters middag på läkaresällskapets hus på Norrmalm innan vi vid elvatiden förflyttade oss till Handelshögskolan – årets värd för, nobelefterfesten Nobel NightCap. Med temat svenska miljöer var lokalen indelad i 10 ”rum” på tre våningar. I varje rum, som speglade en specifik svensk miljö, fanns generös utsmyckning, underhållning, mat och dryck. Festen bjöd dessutom på fem dansgolv och livemusik där det framåt morgonen var ordentlig puls och uppsluppen stämning.

Efter sex fantastiska timmar, ett möte med nobelpristagaren i fysik, Hiroshi Amano och ordentligt skoskav av all dans stängde festen och det var dags att ge sig av hemåt till hotellet.

Slutligen vill jag passa på att tacka alla engagerade klasskompisar och lärare som tillsammans med mig sett fram emot och glatts åt den här händelsen. Jag hade gärna tagit med mig er allesammans på festen!

Gunnar Ankarhult, Na12