Nyhetsarkivet

Gymnasievalet

Det finns 18 olika nationella program som alla är treåriga. Alla dessa program innehåller programgemensamma ämnen (kallades tidigare karaktärsämnen), valbara kurser, individuella val, gymnasiegemensamma ämnen (kallades tidigare kärnämnen) och gymnasiearbete. På vissa gymnasieprogram ingår 15 veckors praktik (APL- arbetsplatsförlagt lärande).

Program på Hultsfreds gymnasium

Läs mer om våra program och hitta det som passar just dig. Har du frågor så finns det kontaktpersoner längst ner på sidan för varje program. Du kan också kontakta våra vägledare som hjälper till och svarar på dina frågor. Du hittar vägledarna längst ner på den här sidan.

Kontakta oss om ni vill veta mer om våra program

Om ni vill komma i kontakt med något av våra program så går det bra att kontakta våra arbetslagsledare. De kan svara på frågor och informera om sina program. Allt kring programinnehåll, kurser, skolans lokaler, upplägg och innehåll kan de berätta mer om.

Helene Hultqvist
Arbetslagsledare på Naturvetenskapliga programmet
TELEFON: 0495-24 11 51
E-POST: helene.hultqvist@hkedu.se

Erica Kessén
Arbetslagsledare på Samhällsvetenskapliga programmet
E-POST: erica.kessen@hkedu.se

Henrik Mellberg
Arbetslagsledare på Barn- och fritidsprogrammet och Vård- och omsorgsprogrammet
TELEFON: 0495-24 11 46
E-POST: henrik.mellberg@hkedu.se

Ida Nordin
Arbetslagsledare på El- och energiprogrammet, Fordon- och transportprogrammet och 3D-teknik och modern produktion, Industritekniska programmet
TELEFON: 0495-24 11 57
E-POST: ida.nordin@hkedu.se

Marianne Vifell Waters
Arbetslagsledare på Estetiska programmet, E-sport och Hotell- och turismprogrammet
TELEFON: 0495-24 11 52
E-POST: marianne.vifell.waters@hkedu.se

Thomas Wigren
Arbetslagsledare på Ekonomiprogrammet
TELEFON: 0495-24 11 73
E-POST: thomas.wigren@hkedu.se

Fjärrundervisning på heltid från måndag!

Fjärrundervisning för alla på heltid från måndag!

Information om åtgärder för att minska smittspridningen av Covid-19

Med anledning av den samhällsspridning av Covid-19 som finns just nu i Hultsfreds kommun kommer Hultsfreds gymnasium att gå över till fjärrundervisning fullt ut från och med måndag den 23/11. I samband med detta kommer 8 klasser från Albäcksskolan att flytta till gymnasiet för att få sin undervisning i gymnasiets lokaler istället. Detta för att ha större förutsättningar att skapa social distansering mellan ungdomarna. Senast onsdag 25/11 kommer dessa klasser ha flyttat in på gymnasiet.

Gymnasieeleverna kommer att vara hemma helt från skolan fram till jul. Undantag kan göras för vissa elever och vissa specifika undervisningsmoment. Då kommer hänsyn tas till att undvika trängsel med Albäcksskolans elever.

Detta är en åtgärd som syftar till att minska smittspridningen i vårt samhälle och vi vill därför också uppmana er vårdnadshavare och elever att vara extra noggranna med att följa folkhälsomyndighetens rekommendationer att på fritiden inte umgås med andra än de du bor tillsammans med. Social distansering och fjärrundervisning stoppar inte helt smittspridningen, utan måste kombineras med följsamhet kring de nationella och lokala restriktioner som gäller. Stanna hemma när du inte är i skolan!

Med vänlig hälsning

Andreas Ekberg, Elisabeth Kling rektorer Hultsfreds gymnasium

 

Fjärrundervisning för alla – förutsättningar på gymnasiet:

Alla lektioner för samtliga elever ska bedrivas som fjärrundervisning där elever och lärare jobbar hemifrån med följande undantag:

Elever och personal på Gysär har lektionerna på plats i skolan.

Elever och personal på IMivis har lektionerna på plats i skolan.

Elever och personal på IMyrk har lektionerna på plats i skolan.

I ovanstående grupper kan i överenskommelse med rektor undantag göras, så att vissa elever undervisas via fjärrundervisning.

SYAB får fortsätta bedriva undervisning delvis på plats i sina lokaler, men får matersättningar istället för möjlighet att äta mat på skolan. En förutsättning med körträning för att kunna ta körkort.

Nödvändiga moment i kurser som tar slut vid jul får efter överenskommelse med rektor genomföras på skolan och då helst efter kl 14.30 då Albäcksskolans elever lämnat våra lokaler. 

Lärare kan efter överenskommelse med rektor få komma till skolan och driva sin fjärrundervisning från skolans lokaler. Detta för att kunna visa elever saker som kräver specifik utrustning.

EE20 läser Datorteknik

Eleverna i EE20 på El- och energiprogrammet demonterar och monterar datorer i kursen Datorteknik. Efter avslutad teori är det nu praktisk övning kring en datorns delar och funktion, samt säker hantering som vi går igenom. Det meddelas att samtliga datorer fungerade både före och efter montering.

Läs mer om El- och energiprogrammet

Övergång till fjärrundervisning

Information om övergång till delvis fjärrundervisning

Barn- och utbildningsnämnden har tagit ett beslut att införa fjärrundervisning för ungefär hälften av alla elever på vår skola samtidigt. Eleverna ska komma till skolan varannan vecka. Varannan vecka kommer eleverna få fjärrundervisning.

Du som går på gymnasiesärskolan eller IMivis ska komma till skolan alla veckor.

Du som går i åk 1 eller på IM ska komma till skolan:
Vecka 47 (16/11-20/11)
Vecka 49 (30/11-4/12)
Vecka 51 (14/12-18/12)

Du som går i åk 2 eller i åk 3 ska komma till skolan:
Vecka 48 (23/11-27/11)
Vecka 50 (7/12-11/12)

Du får bara komma till skolan om du är frisk och inte har några symptom.
Du ska inte komma till skolan om du väntar på ditt provsvar för Covid-19.

Lärare kommer att vara på skolan och ha undervisning i klassrummet om de är friska.

Du som är elev kommer bara att komma in på skolan med ditt passerkort de veckor du ska vara i skolan. Kom ihåg att ta med dig de saker du behöver för att kunna studera hemma de veckor du inte får komma till skolan!

Folkhälsomyndigheten tycker fortfarande att det bästa för oss är att ha gymnasieskolan öppen med elever på plats. Vi gör förändringen för att vi ska kunna hålla avstånd ännu bättre. Vi får fler salar som vi kan sprida ut oss i och det blir inte lika trångt i korridorer och i matsalen. Det blir också färre som reser med buss eller tåg till skolan.

Det är viktigt att DU tar ditt ansvar och håller avstånd till andra människor, tvättar händerna och stannar hemma om du är sjuk!

/Andreas, Elisabeth och Martin

Elever testar blodgrupper

Vill man få bredare behörighet till högskola/universitetet så kan man i åk 2 eller åk 3 välja kursen naturkunskap 2 som individuellt val. I kursen fördjupar vi våra kunskaper om framförallt människokroppen. Idag testar vi syntetiskt blod för att få fram vilken blodgrupp olika fiktiva blodgivare har.

Information om konstaterad Covid-19

Ett bekräftat fall har konstaterats hos en av våra elever och mentorn till den smittade eleven har fått i uppdrag att informera de som i undervisningen har varit nära eleven. Det innebär för de som får detta meddelande att det är extra viktigt att inte komma till skolan, om man har något symptom som kan tyda på Covid-19. Du som är elev och personal: Kolla din chatt på Teams, dina Teamskanaler och din mail!

Detsamma gäller alla er andra, både personal och elever! Nu efter höstlovet är det extra viktigt att tänka på att stanna hemma om du har symptom. Vi har troligen varit mer rörliga förra veckan än tidigare och därmed kan vi ha utsatts för smitta i högre grad än tidigare. Särskilt nu som smittspridningen verkar ha tagit fart igen i landet. Skolan kommer i dagsläget att fortsätta att vara öppen som vanligt, med undervisning på plats.

Efter höstlovet gäller det därför att tänka ännu mer på att ha en god handhygien.

  • Tvätta händerna ofta och använd de stationer vi har för att regelbundet kunna sprita händerna!
  • Tänka på att hålla avstånd!
  • Får du symptom ska du stanna hemma och beställa ett prov för att testa dig!
    Provet beställer du på 1177.se
  • Har du inte redan E-legitimation ska du skaffa detta omgående!
    E-legitimation behövs för att kunna beställa ett test. Du måste sedan stanna hemma tills du fått ett negativt provsvar och inte har symptom. Skulle du få ett positivt svar blir du kontaktad av smittspårningsenheten och kommer att få instruktioner om hur du ska göra.

Smittspårning startar efter Region Kalmars beslut. De begär oftast att de som träffat en Covid-19 positiv inom de närmaste 24 timmarna före att personen fick symptom ska testas. Får du en sådan kallelse/uppmaning att testa dig måste du göra det enligt smittskyddslagen!

Tack för att du bidrar till att hejda smittspridningen!

/
Rektorerna: Andreas Ekberg, Elisabeth Kling och Mikael Pettersson, samt Barn-och utbildningschef: Martin Snickars

Besöksdag – Idag har vi besök av årskurs 9

Besöksdagen är igång och skolan gästats idag av elever från årskurs 9 på Albäcksskolan, Hultsfred och Prolympia, Virserum. Våra egna gymnasielever jobbar hemifrån och några deltar via länk för att berätta hur det är att vara elev på Hultsfreds gymnasium. Arbete på distans med hjälp av teknik är våra elever lite av experter på numera. Det visar Samhällsvetenskapsprogrammet, med flera, upp goda exempel på.

Alla våra program informerar och presenterar skolans lokaler, lärare och programmens innehåll. Det genomförs också olika aktiviteter. Idag får besökarna prova på hur det är att ha lektion på gymnasiet. Allt från studieteknik och teori, till praktiska uppgifter och laborationer.

Naturvetenskapsprogrammet genomför exempelvis en laboration där man tillverkar egen hudkräm. På El- och energiprogrammet fick eleverna testa sin fingerfärdighet när kablage skulle kopplas, 3D-teknik och modern produktion, Industritekniska programmet visade både traditionell tillverkning inom industri och hur man skapar och skriver ut 3D-modeller i både plast och metall.

Vård- och omsorgsprogrammet visade upp sina metodrum och pratade bland annat om säkra lyft inom vården. Hotell- och turismprogrammet gjorde ett givande besök på Palace Hotell som var mycket uppskattat av eleverna.

Programmen på Hultsfreds gymnasium

Läs mer om våra program och hitta det som passar just dig. Har du frågor så finns det kontaktpersoner längst ner på sidan för varje program. Du kan också kontakta våra vägledare som hjälper till och svarar på dina frågor. Du hittar vägledarna längst ner på den här sidan.

BF ordnar friluftsdag på Virumsvallen i Virserum

Elever från årskurs två och tre på Barn- och fritidsprogrammet var funktionärer när Prolympias årskurs 7, 8 och 9 hade friluftsdag.

Prolympias idrottslärare Evert Minderaa var ansvarig för evenemanget. Friluftsdagen bestod av grenar som sprint, vortexkastning, kulstötning, längdhopp, dart-släggkasting och stafett. Det var i kurserna pedagogiskt ledarskap och pedagogiskt arbete som samarbetet med Prolympia skedde. Ansvariga lärare Henrik Mellberg och Helena Kjellgren.

Läs mer om Barn- och fritidsprogrammet

Kvaltävlingarna inför Yrkes-SM är i full gång

Tävlingarna är igång och antalet deltagare slår rekord. 17 deltagare tävlar idag om en plats till Yrkes-SM 2022.

En disig morgon har nu spruckit upp i sol. Runt lunch kom den första uppdateringen av poängen från elevernas olika tävlingsmoment så här långt. Hultsfreds gymnasiums tävlande Simon Tirbäcken ligger bra till. Men tävlingen är långt ifrån avgjord. Flera moment kvarstår och mycket kan hända i resultatlistan.

Lastsäkring. Truck. Manöver och Lastväxlare är några av tävlingarna som nu pågår. Simon gjorde en stark insats på trucken. Precision på hög nivå!

Elever tillverkar sin egen handsprit

Alla skolans elever kommer på sikt att få tillverka sin egen handsprit. Först ut blir de elever som läser biologi, kemi eller naturkunskap under det här läsåret. Först ut var eleverna som läser kemi på IM-programmet som tillverkade varsin flaska för eget bruk.

Läs mer om Naturvetenskapsprogrammet