Nyhetsarkivet

Studentfoton 2020

Barn- och fritidsprogrammet och El- och energiprogrammet

Ekonomiprogrammet och Estetiska programmet, E-sport

Fordons- och transportprogrammet och Naturvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet och Vård- och omsorgsprogrammet

Hultsfreds gymnasiesärskola

Vi livesänder studenten

Vi kommer att sända studenternas utspring via vår Facebook.

Hultsfreds gymnasium Facebook

Utspring fredag 12/6

09.00  EK17
10.00  BF17
11.00  SA17
12.00  VO17
13.00  EE17
14.00  NA17
15.00  ES17
16.00  FT17

 

Studentfirande – tider

Information om studentfirande vid Hultsfreds gymnasium 2020

Upplägget är anpassat efter folkhälsomyndighetens rekommendationer, vilka även har tolkats av länets smittskyddsläkare. Detta för att vi ska kunna göra vissa avslutningsceremonier, utan att riskera att bidra till en ökad smittspridning av Covid-19.

Det innebär bland annat att vi endast får ordna aktiviteter för enskilda klasser eller i undantagsfall ett par mindre klasser som slås ihop. Vi ska samtidigt undvika att skapa evenemang som inte samlar fler än högst 50 personer på samma plats. Av den anledningen kan vi inte ordna någon kortege eller utspring som offentliga tillställningar. Istället kommer varje student få två biljetter att dela ut till anhöriga, som under vissa tider får komma till skolan för att se på utspringet. Inga andra aktiviteter är möjliga att ta del av för dig som är anhörig, även om du fått en biljett.

Vår riskbedömning grundar sig på att alla respekterar och håller de tider som anges. Fungerar inte detta, och/eller andra åskådare som vi inte kan avvisa dyker upp, kan hela tillställningen komma att behöva avbrytas. Vi ber dig som är eller har en student att hjälpa oss att sprida detta. Det vore mycket tråkigt om vi skulle behöva ställa in utspringet. Trots allt blir utspringet ett minne för livet för våra studenter. Området där utspringet sker kommer att vara inhägnat och insynsskyddat. Läs nedan vad som gäller för dig som behöver skjutsa en student och som har biljett för att se utspringet!

Utspringet fredag 12/6

08:30   GYSÄR (Fordonsvård och godshantering samt Hotell, restaurang och bageri)

09.00   EK17

10.00   BF17

11.00   SA17

12.00   VO17

13.00   EE17

14.00   NA17

15.00   ES17

16.00   FT17

OBS: Tillhör du en riskgrupp eller är fyllda 70 år ber vi dig avstå från att besöka tillställningen.

Hålltider: (Viktiga att följa för att utspringet inte ska behöva avbrytas)

 • Bilar får anlända tidigast 20 min före utsatt starttid.
 • 15 minuter före utsatt tid kommer studenten till huvudentrén.
  Anhöriga går INTE till huvudentrén, utan till andra sidan gymnasiet mot Albäcksskolan.
 • Anhöriga släpps in 10 minuter före utspring på ett område bakom skolan (vid parkeringen för Albäckskolan), som är inhägnat och insynsskyddat. Anhöriga hänvisas till specifik plats som är markerad på området.
 • Start på utsatt tid är nödvändig!
 • Uppträdande 5 min (inkl. kort tal av rektor/mentor)
  Utspring sker genom att studenterna uppträder på en scen, vilket också livesänds och läggs ut i efterhand på vår hemsida och Facebook.
 • Efter uppträdandet släpps eleverna en klass eller halvklass i taget ut till anhöriga.
 • Studenter och anhöriga avlägsnar sig omgående från området. Alla som lämnat området uppmanas att omgående lämna skolan. Detta är en förutsättning för att vi ska kunna genomföra nästa utspring.

Marginal till nästa bil anländer måste finnas. Annars kan vi behöva avbryta tillställningen.
Vänligen respektera detta!

Måste utspringet avbrytas, för att det skapar folksamling eller för att tidsschemat inte kan hållas, kommer detta meddelas via skolans Facebook-sida och hemsida. Vi kommer ha ordningshållare på plats för att undvika detta, men vi behöver din hjälp att förklara att det kan förstöra för alla studenter om de kommer oinbjudna till skolan. De som kommer oinbjudna kommer inte heller att se något av framträdandet på annat sätt än via Internet eftersom området kommer vara inhägnat och insynsskyddat.

Tack för din hjälp med att skapa en bra studentavslutning!

Ytterligare ceremonier som bara är för våra studenter och för skolans personal:

Du som elev kommer in till skolan en timma före utsatt tid nedan! (inte för tidigt och inte för sent) Detta för att rensa ditt skåp, lämna böcker, passerkort, skåpsnycklar, datorer och andra saker du lånat av skolan. Även klassfotografering kommer under säkra former att utföras på denna tid.

Tisdag 9/6:
EK17 Samling i A23 13.00
Studentlunch mm i matsalen kl 14.00 – 15.30

Onsdag 10/6:
FT17 Samling i A24 10.00
Studentlunch mm i matsalen kl 11.00 – 12.30

Onsdag 10/6:
SA17 Samling i A29 13.00
NA17 Samling i A17 13.00
Studentlunch mm i matsalen kl 14.00 – 15.30

Torsdag 11/6:
VO17 Samling i A39 10.00
ES17 Samling i A45 10.00
Studentlunch mm i matsalen kl 11.00 – 12.30

Torsdag 11/6:
BF17 Samling i A46 13.00
EE17 Samling i A37c 13.00
Studentlunch mm i matsalen kl 14.00 – 15.30

Välkommen!

/Skolledning och personal

Gymnasiearbete på EE Felsökningsrum

Noah Lönn, Simon Jonsson, Arvid Folke och Andreas Ottosson har jobbat med sitt gymnasiearbete som omfattar fyra olika testmiljöer för utbildning på El- och energiprogrammet på Hultsfreds gymnasium.

Vi började fundera på det under andra året på utbildningen. Så när vi började sista året hade vi en långt framskriden plan. Vi fick sponsring från Ikea med spånskivor och transporten stod Syab för (transportgymnasiet). Rummen är byggda för att efterlikna verkliga situationer. Badrum, kök, garage och industri. Alla med olika förutsättningar och olika felorsaker som har dolts i rummen för att felsökas.

Vi kommer att ha användning för rummen i både undervisning och test av elever här på programmet säger lärare Mikael Assargård.

”Killarna har gjort ett kanonjobb och detta kommer våra andra elever att ha stor nytta av i sin utbildning.”

Fel som man verkligen kan stöta på ute hos kund

Några av felen har vi stött på ute på praktik säger Simon, som har byggt köket. Andra fel kom man på under tiden som man byggde upp rummet säger Arvid Folke, som har gjort garaget. Större delen av felen är dolda och ska inte vara för lätta att hitta. Det ska heller inte vara helt orealistiskt, utan vara ett fel som man verkligen kan stöta på ute hos en kund, menar Noah Lönn, när han visar sitt badrum.

Det var svårt att veta vad man skulle installera i de olika miljöerna. Man vill ju ha med så mycket som möjligt men det får inte vara överdrivet, skämtar Andreas och visar upp sitt rum som är en industri. Det skiljer en del på elen hos en privatperson jämfört med industri. Ute på en industri måste man vara mer försiktig, det går inte alltid att bryta strömmen.

Bygget har pågått från september 2019 fram till maj 2020. Vi uppskattar att det tagit 100 – 110 timmar. Det största jobbet var att bygga rummen men när vi var klara med dem kom vi till det roliga i det hela, när vi fick börja att installera och bygga upp våra felsökningsmiljöer.

Men det var det värt, vi har lärt oss hur mycket som helst!

Läs mer om El- och energiprogrammet

Gymnasiearbete på EE Paketeringsanläggning

Rasmus Nyberg, Pelle Johansson och Mustafa Youssef som går EE17 har i dagarna blivit färdiga med sitt gymnasiearbete. Tillsammans har de byggt upp en cell till en ABB robot på El- och energiprogrammet med tillhörande rullbanor och säkerhet.

Det har varit både roligt och jobbigt. Men framförallt lärorikt. De vanliga kurserna vi går på el, ger en grundkunskap, gymnasiearbetet har gett både djupare och bredare kunskap, eftersom det vars så mycket som skulle göras.

”Vi har lärt oss lite om mycket”, säger Rasmus.

De har fått en bredd i och med att gymnasiearbetet har varit så pass omfattande. Grabbarna hade hög ambitionsnivå när de presenterade sitt upplägg och ett tag undrade de hur de skulle hinna med allt. De har jobbat stenhårt och nu står en färdig paketeringsanläggning på plats.

De har jobbat med PLC och robotprogrammering och fysisk montering av rullbanor och att koppla och dra el till givare och installera komponenter i elskåpen. Vi har fått extern hjälp med CE-märkningen. Allt måste göras rätt, precis som det görs ute på riktig industri, förklarar Mustafa, när han visar hur en av givarna fungerar.

Allt är byggt för att motsvara kraven i en riktig industri

Allt är byggt ”by the book” säger Pelle. Det måste vara gjort på rätt sätt och inga säkerhetsdetaljer får saknas. Roboten rör sig snabbt och med enorm kraft och ingen får vistas i buren när den kör. Säkerhetsbrytare på dörrar och en säkrad bur var ett måste för att vi skulle få vår CE-märkning.

Tuffast jobb var att få rullbanorna på plats. De vägde sina kilon och vi har själva burit in och monterat dessa på plats. Vi har även fått hjälp av Industriprogrammet, på gymnasieskolan, med att tillverka stödben som saknades.

Gymnasiearbetet påbörjades i november 2019 och har pågått nu fram till maj. Vi har varvar arbetet med våra APL-platser och delat upp arbetet i mellan oss. Ca. 120 till 130 timmar var har vi nog lagt.

Utan våra samarbetspartners hade vi inte lyckats som vi gjort nu. Ett stort tack till företagen som har hjälpt till under gymnasiearbetet. IKEA Hultsfred, Elajo i Hultsfred och Vetlanda, Spaljisten i Åseda, samt ABB Sverige.

Läs mer om El- och energiprogrammet

Gymnasiearbete på NA – Så gick det

Vet ni vad gräs och motorcyklister har gemensamt?

Jo, båda lutar sig in mot mitten när de åker i cirklar!

Samis och Zuhirs gymnasiearbete blev en veritabel succé!

De beräknade att ”om tallriken får rotera 1 varv/sekund kommer gräset, 8 cm från centrum, att luta 18° in mot centrumlinjen” som vi skrev om i ”Gymnasiearbete på NA”

Nu vet vi resultatet. Det stämde! När de mäter vinkeln blir den just 18°!

… och undrar någon hur man kan räkna ut sådant i förväg, visar fysiken att om

 • tallriken får rotera 1 varv/sekund, dvs f = 1,0 Hz
 • radien är 8,0 cm , dvs r = 0,080 m
 • vi befinner oss på jordklotet, dvs g = 9,8 m/s2

kommer gräset att luta sig vinkeln… 18°

 

Bakning på GYSÄR

I kursen matlagning 1 och 2 på programmet Hotell och Restaurang, bageri, har det bakats sockerkaka, bakelser och tårta.

Blev god fika av det senare under dagen.

Gymnasiearbete på NA

Om man sår gräs på en tallrik som roterar, kommer gräset att växa rakt upp, lutar det sig mot mitten eller böjer det sig utåt?

Utifrån sina fysikkunskaper har Sami och Zuhir i NA17 räknat ut att om tallriken får rotera 1 varv/sekund kommer gräset, 8 cm från centrum, att luta 18° in mot centrumlinjen.

Förutom den teoretiska delen ingår ett praktiskt moment i gymnasiearbetet, som filmen visar. Film Tre växtlampor.

Tre växtlampor och en motor som får snurra i flera veckor tills gräset vuxit upp, samt en frekvensmätare, ska avgöra om hypotesen är rätt och om beräkningarna är korrekta.

Men borde inte stråna pga. centrifugalkraften dras utåt?

Jo troligtvis! Och det just därför Zuhir och Sami anser att stråna måste luta sig INÅT för att behålla balansen. Gräset gör antagligen som vi själva gör, när vi står på en roterande karusell: vi lutar oss in mot centrum för att inte ramla av.

Läs mer om Naturvetenskapsprogrammet (NA)

Muffins på distans

Barn-och fritidsprogrammet har bakat muffins på distans i kursen Skapande verksamhet

Andrea var utsedd som ansvarig för att hålla i aktiviteten, som nu fick ske på distans via lärplattformen Teams. Andrea planerade och förberedde gruppen veckan innan med inköpslista för vilka ingredienser som behövdes och vilka måttenheter som skulle plockas fram till lektionen började.

Hon lotsade sedan stegvis gruppen genom hela muffinsbaket, via sin elevdator. De andra eleverna var uppkopplade och kunde följa Andrea steg för steg, genom receptet och på så vis baka sina muffins hemma.

”Vi bakade samtidigt i grupp, men hemma i våra egna kök!”

”Det blev jättegoda kladdkaksmuffins.”

Läs mer om Barn- och fritidsprogrammet

Omvalsperiod öppen

 

Elever som är folkbokförda i Hultsfreds kommun söker till gymnasieskolan via webben – Dexter. Användarnamn och lösenord får du hemskickat till dig i början av januari 2019. Ta kontakt med din SYV på grundskolan om du har frågor kring din ansökan. Frågor kring antagning kan Hanna, vår antagningssekreterare svara på. Kontaktuppgifter finns längst ner på sidan.

Viktiga datum

 • Omvalsperioden pågår till 5 maj
 • Slutantagningen klar 1 juli (i Dexter och per post)

Ansök här