Nyhetsarkivet

Öppet hus 12/10

 

Välkommen till Hultsfreds gymnasium den 12/10 kl. 10-13

Ta chansen att träffa lärare och elever på programmen som du är nyfiken på och vill veta mer om.

Läs mer om våra program

Elevernas UF-företag presenterar sina produkter

Under öppet hus har du chansen att besöka våra elevers UF-företag. Eleverna visar upp spännande affärsidéer och produkter på vår UF-mässa.

Ung Företagsamhet (UF)
Ung Företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation. Som sedan 1980 har utbildat gymnasieelever i entreprenörskap genom processutbildningen UF-företagande.

Gladys på Linnédagarna

Gladys Rojas Troncoso i NA17 fick stipendie för att åka på Linnédagarna, som är ett arrangemang för elever som läst Biologi 1 i gymnasiet. Projektet har arrangerats varje år sedan 1964 på olika platser i Sverige. I år är det Biologilärarnas förening i Jönköping som står för arrangemanget.

Läs mer om Naturvetenskapsprogrammet:

https://hultsfredsgymnasium.se/program/naturvetenskapsprogrammet-na/

Skolstart

Alla elever som börjar ett nationellt program i årskurs 1 startar tisdagen den 20 augusti kl. 8.15 i gymnasiets matsal. Skyltad från huvudentrén. Efter introduktionen mentorsdag till kl. 15.00.

Elever som ska börja introduktionsprogrammen (IM) åk 1 samlas i M-korridoren mitt emot matsalen tisdagen den 20 augusti kl. 8.15 Efter introduktionen mentorsdag till kl. 15.00.

Samtliga elever oavsett årskurs på gymnasiesärskolan börjar tisdagen den 20 augusti kl. 8.15 i C-huset, Hultsfreds gymnasium.

Årkurs 2 och åk 3 startar onsdagen den 21 augusti kl. 8.00 i de salar där ni haft coaching förra läsåret. Elever som ska börja IM åk 2 och åk 3 samlas i M-korridoren kl. 8.00.

Studentfoton

Klicka på bilderna för större bild.

Barn- och fritidsprogrammet (BF)

El- och energiprogrammet (EE)

Ekonomiprogrammet (EK)

Fordons- och transportprogrammet (FT)

 

Hultsfreds gymnasiesärskola (GYSÄR)

Hotell- och turismprogrammet (HT)

Introduktionsprogrammen (IM)

Lärlingsprogrammet (LÄ)

Naturvetenskapsprogrammet (NA)

Samhällsvetenskapsprogrammet (SA)

Vård- och omsorgsprogrammet (VO)

Skolval EU på fredag

På fredag röstar eleverna på Hultsfreds gymnasium i EU-skolvalet. I veckan kommer lokala kommunpolitiker från våra riksdagspartier att finnas i skolans korridorer för att informera och svara på frågor. Eleverna kan då passa på att lära sig mer om EU och de olika partiernas politik inför skolvalet på fredag.

Under fem veckors tid har eleverna på Ekonomiprogrammet jobbat med att söka informatorn och producera material för olika kanaler: Film, Pod, presentationer och Instagram med innehåll om EU och de olika partiernas politik. Eleverna har också kontaktat och bjudit in partierna som denna vecka besöker skolan.

Länk till elevernas EU-Instagram

Vi frågade några av våra elever hur de ser på EU-valet, vad som är viktigt, vad som är bra och dåligt med EU och hur det tänker inför fredagens skolval. Vad tycker du?

Frågor till några av våra elever inför valet

Vilken fråga är viktigast för dig?
Miljöpåverkan, demokrati, bättre klimat och samhälle. Artikel 11, sänkta bensinpriser. Jämställdhet.

Vilken fråga är viktigast för Sverige?
Demokrati. Bensinen, lämna EU, integration etc. Att Sverige har egen makt men ändå samarbete med andra länder.

Vilken fråga är viktigast för EU?
Miljön, invandring, immigration/miljö, djurhållningslagar.

Vad är det bästa med EU?
Hjälpa varandra. Rörelsefriheten. Gemenskap och samarbete mellan länder. Allt. Tanken.

Vad är det sämsta med EU?
Kostnader. Olika syn på politik och demokrati. Mycket. Om de har dålig syn på något så kan man påverkas.

 

 

 

HT presenterar resmål

Elever från HT18 presenterar olika resmål med olika prissättning och lösningar på logi samt även saker att göra. Allt enligt ”Sälja – resa – äta – bo – göra”.

Arbetet ingår i kurserna Besöksnäringen, Service & Bemötande samt Logi. I montern finns också en enkät att fylla i som våra elever ska få sammanställa och utvärdera. Här kommer också finnas enklare förtäring.

Montern kommer också att byggas upp i Valhall på fredag i anslutning till turistbyrån. Passa på att besöka dem då.

Läs mer om Hotell- och turismprogrammet

Naturguidning

En heldag med naturguidning tillsammans med Barn- och fritidsprogrammet. Vi besökte och lärde oss mer om lokala sevärdheter som More kastell, Dackegrottan, Gibbehult med mera. Eleverna har under projektet besökt vår turistbyrå, fått föreläsning på Rock City med Ida Junker kring Story Telling, lärt sig vikten av begrepp och berättarkonst, producerat informationsblad och sammanställt bakgrundsinformation om objektet/platsen. Historia, nutid, kartor, bilder, turistiskt värde med mera.

Målet har varit dagens redovisningar med tillhörande material för att planera och leda presentationer av olika turismobjekt i vårt närområde.

”Att få blanda teoretiskt arbete med så här praktiskt arbete är det som gör BF så roligt” sa en av eleverna.

Läs mer om Barn- och fritidsprogrammet

Tider – Student 2019

Program för studentdagen fredagen den 14 juni

 

08:45 Mösspåtagning utanför kyrkan
09:00 Kyrkan
09:45 Marsch tillbaka till skolan
10:15 Mentorstid och fotografering
11:45 Lunch
13:00 Mentorstid och betygsutdelning
14:00 Utspring (Vid A-husets entré mot Albäcksskolan)

 

Resa till Rumänien

Nu är resan inom Erasmusprojekt avklarad. Vi besökte Bukarest i Rumänien med nio elever från Ek17 från den 1 april till 6 april. I Rumänien var elever från 5 olika länder samlade. De kom från Italien, Ungern, Belgien, Tyskland och Sverige. Utöver arbetet med Erasmus fick vi chansen att lära känna Rumänien lite bättre.

Vi besökte platser som Colegiul – National Jon Neculce gymnasium, Dimitrie Gusti, National Village Museum och Trip to Peles Castle.

/Gandeiro Quimbay Portela

Läs mer om Ekonomiprogrammet

Om- och nyval öppet

Under perioden 2019-04-15 till och med 2019-05-08 har du möjlighet till om- och nyval. Ta kontakt med din studie- och yrkesvägledare, som kan öppna upp din ansökan.

Läs mer om programmen på Hultsfreds gymnasium