Nyhetsarkivet

Invigning av kemisalen

Stort intresse idag när nya kemisalen på Hultsfreds gymnasium invigdes. Barn- och utbildningsnämnd, rektorer och lärare var på plats, samt elever som genomförde olika laborationer.

Ny kemisal

Personalen på Hultsfreds gymnasium fick en förhandsvisning av vår nya kemisal. Karina Brånstrand, som varit vår interna ”byggledare”, visade och berättade om allt nytt som kommit på plats. Salen har genomgått en totalrenovering, sammanslagning av rum för öppna ytor, nya arbetsstationer, ny ventilation och en ny säker modern arbetsmiljö.

”Det har varit mycket jobb och mycket att samordna, men allt har gått bra och vi håller tidplan. Det känns fantastiskt att vi är i mål och att resultatet blev så bra.”

Det är ett stort lyft och som lärare är det en enorm skillnad att jobba i en helt ny miljö. Ljusa lokaler med en genomtänkt planlösning. Eleverna på Naturvetenskapsprogrammet har nu jättebra förutsättningar för laborationer och de olika momenten i kurserna som vi har här i salen.

Lektionerna startar nästa vecka med invigning och pressträff, där även BUN är inbjuden för att se när den nya kemisalen tas i bruk.

Läs mer om Naturvetenskapsprogrammet

 

Mästerkockarna

Mästerkockarna – Hultsfreds gymnasium 2019

Eleverna på Hotell, restaurang och bageri på Hultsfreds gymnasium agerade mästerkockar under en förmiddag, då de i kursen matlagning 1 och 2 gjorde räksmörgåsar. Räksmörgåsarna utvärderades sedan av en jury, bestående av yrkesläraren och kocken Anna Sundström och yrkesläraren Anders Kling. Det skapades riktiga mästerverk.

Läs mer om Hultsfreds gymnasiesärskola (GYSÄR)

NA besöker universitet

Naturvetarna på Linköpings universitet

Naturvetarna i åk 2 och 3 har varit på Linköpings universitet och lyssnat på intressanta föreläsningar inom aktuell forskning. Innehållet hade en stor spännvidd, allt från biologisk mångfald i Amazonas till hur en IT-attack fungerar. Varför vi åldras, textila muskler, hur man genom nanoporer stoppar en handbollsplan i en äggkopp, elitidrott som livsstil och sexuella övergrepp mot barn var andra spännande ämnesområden.

Dessutom minglade vi runt bland alla studenter som presenterade sina utbildningar och forskare som demonstrerade sina nya upptäckter.

Läs mer om Naturvetenskapsprogrammet

 

VO provar ny teknik

Elever och lärare på Vård- och omsorgsprogrammet besöker Makerspace Hultsfred för att lära sig mer om teknik inom äldreomsorgen.

Rickard visar hur en Telepresencerobot kan användas för ”besök” eller samtal på distans. Han visar också en stabiliserande sked som hjälpmedel vid exempelvis Parkinsons.

– Tanken med dessa hjälpmedel är inte att ersätta vårdpersonal, utan ska ses som ett komplement där brukaren blir mer självständig och kan klara saker utan att känna sig begränsad eller beroende.

Eleverna fick också prova på hur en BikeAround fungerar. Där kan man cykla runt med hjälp av kartor i Google för att uppleva platser man känner igen eller aldrig har varit på tidigare. Man kan på detta sätt cykla till olika platser även om man av någon anledning inte kan ta sig ut på en riktig cykel.

Läs mer om Vård- och omsorgsprogrammet

EE läser Datorteknik

Eleverna i EE19 på El- och energiprogrammet demonterar och monterar datorer i kursen Datorteknik. Efter avslutad teori är det nu praktisk övning kring en datorns delar och funktion, samt säker hantering som vi går igenom. Ett skadat RAM-minne samt några skruvar över vid återmontering, annars gick allt mycket bra!

Läs mer om El- och energiprogrammet

Kanotpaddling med BF

Kanotpaddling med Barn och fritidsprogrammet årskurs 2. Här ser ni oss ute vid Stora Hammarsjön i Hultsfred det blev en paddlingstur runt öarna. Vi passade även på att övernatta i stugorna vid sjön med fantastisk natur.

Grillad Hamburgare och eget grill hade vi som höjdpunkt när vi kom fram till stugorna. En mysig brasa och ett härligt gäng att umgås med förgyllde hela kvällen.

Vi tog med oss aktivitetsledarskap och planerade våra egna aktiviteter som vi senare skulle genomföra. På bilden ser ni ett pågående kubbspel, en helt fantastisk match.

Wilma, Uday, Ali, Rodon, Melisa, Emilia, Gaston

Läs mer om Barn- och fritidsprogrammet

Besöksdag

Nu är besöksdagen i full gång. Ca. 250 elever i årskurs nio, från Albäcksskolan i Hultsfred, Prolympia i Virserum och Astrid Lindgrens skola i Vimmerby besöker oss och får veta mer om Hultsfreds gymnasium.

Tillsammans med våra lärare och elever får besökarna prova på olika lektioner på de olika programmen på Hultsfreds gymnasium, för att se vilket program som kan passa inför gymnasievalet. Två programbesök hinns med under dagen, vill man se fler har vi Öppet hus på lördag. Då är alla varmt välkomna, både elever och vårdnadshavare!

Läs mer om våra program

Läs mer om Öppet hus 12/10

BF17 fixade friluftsdag!

BF17 åkte till Prolympia i Virserum och hjälpte till under en friluftsdag för åk 7-9. Våra elever assisterade ansvarig idrottslärare, Evert Minderaa, som funktionärer och domare i sprint, stöt med kula, längdhopp, dartboll och stafett. Strålande solsken och en mycket lärorik dag!

Läs mer om Barn- och fritidsprogrammet

Öppet hus 12/10

Välkommen till Hultsfreds gymnasium den 12/10 kl. 10-13

Ta chansen att träffa lärare och elever på programmen som du är nyfiken på och vill veta mer om. Vi finns på skolan från kl. 10:00 och svarar på frågor och visar runt i skolans lokaler. Cafeterian bjuder på kaffe, te, festis och kanelbulle.

Samlingsplats vid cafeterian, intill ”Futurum”, där alla programmen finns samlade och sedan lotsar vidare. På skolan denna dag finns också Makerspace och elevhälsan.

Rektorer, lärare och elever hälsar er hjärtligt välkomna!

Läs mer om våra program