Category Archive: Okategoriserade

 1. Skidåkning

  Kommentarer inaktiverade för Skidåkning

  Vi idrottslärare längtar efter snö på vintern. Så här såg det ut i december när vi åkte längdskidor med skolans elever. Vi hoppas snart få ge oss ut i spåret igen.

  /Idrottslärarna

   

 2. Digital frågestund med EU-minister

  Kommentarer inaktiverade för Digital frågestund med EU-minister

  Onsdagen den 19 januari 2022 blir det digital frågestund med EU-minister Hans Dahlgren och Hultsfreds gymnasium som en del i Europaparlamentets utbildningsprogram. Mötet och frågestunden kommer att genomföras med elever från Ekonomiprogrammet och Samhällsvetenskapsprogrammet, övriga elever på skolan får chansen att följa livesändningen på Europaparlamentets Youtubekanal. https://www.youtube.com/c/EuropaparlamentetSverige

  Digital frågestund kl. 10.00 – 10.45 19 januari 2022

  Medverkande

  • EU-minister Hans Dahlgren.
  • Elever årskurs 1 – 3 från ekonomiprogrammet på Hultsfreds gymnasium i Hultsfred. Elever som kommer att ställa frågor är juniorambassadörer för Europaparlamentets ambassadörsskoleprogram.
  • Ansvarig lärare är Pierre Arvidsson.

  Program

  • Moderatorn inleder och hälsar välkommen.
  • Ansvarig lärare hälsar kort välkommen till Hultsfreds gymnasium i samspråk med moderatorn.
  • Elever ställer frågor till EU-minister Hans Dahlgren. Lärare och elever har fått information om att det är ett samtal och en dialog mellan alla deltagare. Eleverna får gärna ställa följdfrågor.
  • Frågestunden kan ses live på Europaparlamentets Youtubekanal, se länk nedan https://www.youtube.com/c/EuropaparlamentetSverige
 3. EU-rollspel för klasserna EK och SA

  Kommentarer inaktiverade för EU-rollspel för klasserna EK och SA

  Idag genomförs ett rollspel på Hultsfreds gymnasium där eleverna lär sig hur EU jobbar med både kortsiktiga och långsiktiga mål, för nå ut med och förverkliga sin politik. Under dagen hålls olika tal, man går igenom lobbying, man skriver resolutioner och eleverna är med och debatterar och ställer frågor. Man får också lyssna på inbjudna talare via länk. Bland andra europaparlamentariker, Jakop Dalunde (MP).

  Rollspelet avslutas med prisutdelning och diskussion. En fantastiskt heldag i EU-anda!

  Dagen ordnas av Ekonomiprogrammet och Samhällsvetenskapsprogrammet, stort tack till Pierre Arvidsson, Stefan Toivonen, Helene Hultqvist, Ida Nordin och Caroline Axelsson.

  Läs mer om Ekonomiprogrammet

  Läs mer om Samhällsvetenskapsprogrammet

   

 4. UF ordnar Julmässa

  Kommentarer inaktiverade för UF ordnar Julmässa

  Idag kan eleverna på Hultsfreds gymnasium besöka Julmässan i Tysta korridoren som våra UF-företag har arrangerat.

  Passa på att kolla in alla bra företagsidéer och fynda produkter som UF-eleverna erbjuder!

 5. Dreamhack Winter 2021

  Kommentarer inaktiverade för Dreamhack Winter 2021

  E-sport, estetik & media har nu kommit hem från Dreamhack Winter 2021 på Elmia. Hela ES19, vissa elever från ES20, ES21 och en från EK19 har varit i Jönköping på Elmia sedan i torsdags.

  Eleverna har dokumenterat och arrangerat på plats. Några har tävlat och Albin Frick ES19 och Elis Karlsson EK19 har tävlat med sitt lag IWNL och de tog hem den stora CSGO turneringen inför alla gäster på stora scenen. De vann också lördagskvällens duo turnering!

  Hultsfreds gymnasiums E-sportsatsning fortsätter att visa resultat speciellt då det också är elever från andra program på gymnasiet som faktiskt har möjlighet att satsa på E-sport tillsammans med E-sportselever. Elis Karlsson i EK19 är ett bra exempel på en av de elever som vunnit mest framgång under skolans E-sportssatsning.

  Albin Frick i ES19 läser inte bara på E-sportsprogrammet han har också valt att läsa Idrott Specialisering 1 och 2 med inriktning E-sport som individuellt val vilket är valbart för alla elever som går ÅK 2 och 3 på Hultsfreds gymnasium.

 6. EK21 på studiebesök

  Kommentarer inaktiverade för EK21 på studiebesök

  Idag är EK21 på studiebesök på advokatbyrån Öfver AB och Kalmar tingsrätt.

  ”Teorin vi läser blir roligare och lättare att ta till sig när eleverna får uppleva hur det ser ut och fungerar i verkligheten”, säger Pierre Arvidsson, lärare på Ekonomiprogrammet. Eleverna som läser i kursen Privatjuridik, får chansen att gör olika studiebesök.

  Läs mer om Ekonomiprogrammet

 7. Kemin finns i allt…

  Kommentarer inaktiverade för Kemin finns i allt…

  …det fick naturvetartreorna uppleva vid studiebesöket på Åbrobryggeri, Sveriges tredje största bryggeri. Vi fick se ölbryggningen när vatten, malt, humle och jäst får reagera och jäsa i stora tankar vid olika temperaturer. Då sker en rad olika kemiska reaktioner innan den färdigbryggda ölen tappas upp i burkar eller i flaskor för att slutligen paketeras och levereras till kunden. Det tar 6 veckor att framställa en öl.

  Abro NA 6 Abro NA 7

  Visste ni att Åbro tillverkar 120 miljoner liter dryck per år där ca. hälften är öl och hälften är cider. Vid tillverkningen av cider är det frukt med olika sötma och syrlighet som genom kemiska jäsningsprocesser får jäsa så att fruktens naturliga socker omvandlas till alkohol.

  Abro NA 5

  Vi studerade också Åbros föredömliga hållbarhetstänk med källsortering, solceller, kvävreducerande avloppsanläggning, biobränsle samt att biprodukterna från ölprocessen blir djurfoder. Vår guide Maria Wester avslutar med att nya spännande miljöprojekt är på gång.

  /Karina Brånstrand

  Läs mer om Naturvetenskapsprogrammet

 8. Besök av tidigare elev

  Kommentarer inaktiverade för Besök av tidigare elev

  Idag har vi besök av tidigare eleven Ali Tajik, som har läst på Vård- och omsorgsprogrammet. Ali Tog studenten 2019 och har jobbat inom vårdyrket sedan dess. Just nu jobbar han på Asyl- och flyktingmottagningen i Hultsfred och är idag här på skolan tillsammans med Hälsocentralen i Hultsfred för att erbjuda elever och personal vaccination.

  Det känns roligt att vara tillbaka, träffa lärare och minnas hur det var under skoltiden. Tiden i skolan gick alldeles för fort, skojar Ali. Man saknar det nu i efterhand.

  – Det var under min praktik, APL, som jag fick kontakt med Hälsocentralen i Hultsfred. Efter avlutad APL gav de mig ett stipendium och efter studenten sökte jag ett vikariat som jag fick. Sedan blev det provanställning och efter det tillsvidareanställning på Asyl- och flyktingmottagningen.

  Ali trivs med jobbet som är mycket omväxlande och i takt med att man får mer erfarenhet, får man också fler arbetsuppgifter och mer ansvar. Nu är målet att plugga vidare till sjuksköterska.

  Läs mer om Vård- och omsorgsprogrammet här

 9. NA & Populärvetenskap

  Kommentarer inaktiverade för NA & Populärvetenskap

  Naturvetenskaplig dag på NA-programmet

  Naturvetarna i åk 2 och 3 har haft en Naturvetenskaplig dag där de digitalt har lyssnat på intressanta föreläsningar inom aktuell forskning från Linköpings universitet. Innehållet hade stor spännvidd, allt från Spridningsmodeller för Covid 19 till Leverskada utan en droppe alkohol. Psykisk hälsa, stress, individanpassad läkemedelsbehandling, självskadebeteenden samt framtida utmaningar som livsmedelsproduktion, klimat och biologisk mångfald var andra spännande ämnesområden.

  /Helene och Karina

  Läs mer om Naturvetenskapsprogrammet (NA)