Hotell- och turismprogrammet (HT)

Du kan inte längre söka Hotell- och turismprogrammet (HT)

Programmet är inte längre sökbart, men finns kvar för de elever som påbörjat sin utbildning.

 

Utbildningen passar dig som tycker om resor och språk samt vill ha ett arbete med mycket gästkontakt. Utbildningen utgörs till stor del av arbetsplatsförlagt lärande på exempelvis ett hotell eller en resebyrå där du får möjlighet att testa på yrket.

Vill du öka dina möjligheter att få jobb efter gymnasiet?

Turismindustrin är en av de snabbast växande näringarna i Sverige, den omsätter 296 miljarder och har ca 169.000 st. anställda. Dagens turister ställer allt större förväntningar på sitt resande, man nöjer sig inte bara med ett fint hotellrum utan vill allt oftare ha en vistelse med en mängd upplevelser.

Detta ställer stora krav på den som jobbar med att utveckla turismen. Förutom att vara allmänt serviceinriktad måste man kunna erbjuda händelser och evenemang på platsen. Detta kommer vi fokusera på inom Hotell- och turismprogrammet på Hultsfreds gymnasium.

I en rad olika projekt som vi gör tillsammans med branschen kommer du att få lära dig planera, genomföra och utvärdera olika typer av evenemang. Det kan röra musik, sport, kultur eller andra former av evenemang. Vi samarbetar bl.a. med Astrid Lindgrens Värld, TUI, Funäsdalen Berg & Hotell samt en rad mindre lokala turistföretag och arrangörer.

APL – Arbetsplatsförlagt lärande

Det viktigaste momentet i yrkesutbildningen är apl (arbetsplatsförlagt lärande). I HT-programmet ingår minst 17 veckors apl under gymnasieutbildningen. Redan i ÅK1 lägger vi upp en individuell planering för dina apl veckor och jobbar sedan mot uppsatta mål. Skolan har flera samarbeten med små och stora aktörer både i Sverige och utomlands bla TUI (tidigare Fritidsresor). I ÅK3 har du alltså chansen att få genomföra minst 8 veckors apl på Kanarieöarna. Vill du sedan uppleva svenska fjällen, finns det möjlighet i ÅK2 då du har 6 veckors apl, eller varför inte betald apl på ALV. En bra genomförd apl leder ofta till extrajobb, feriejobb eller så kan det rent av bli ditt första jobb efter avslutade studier.

Inriktning Turism & Resor med fokus på Evenemang

Vår skola har valt inriktning turism och resor vilket sker i ÅK2. Du kommer att jobba med reseguidning, resmål och resvägar men också den lokala turistnäringen som är i behov av att utvecklas. Att få turister att stanna längre, förlänga turistsäsongen eller helt enkelt locka fler turister. Att det finns ett behov av evenemang som en del i detta är självklart, och ni jobbar därför aktivt med skarpa evenemang, resor inom Sverige och utomlands och andra säljfrämjande aktiviteter. HT-programmet får uppdrag av tex turistbyrån i Hultsfred, temaparker, Dackarna Speedway, Springbreak Hultsfred och Campus Hultsfred. Dessa uppdrag gör utbildningen unik i sitt slag.

Det här lär du dig

Du lär dig om olika kommunikationssätt, marknadsföring, planering och organisation. Du lär dig vilka aktörer som finns inom branschen och deras roller, om besöksnäringens bakgrund, resandets miljöpåverkan samt lagar och regler inom området. Yrket sätter dessutom höga krav på språkkunskaper och kunskaper om resmål och resvägar.

Du lär dig bland annat om bokning och försäljning, att planera möten och evenemang samt guidning och planering av resor. Under utbildningen får du även lära dig om turismens historia och utveckling.

Högskolebehörighet

Hotell- och turismprogrammet är ett yrkesprogram, men du kan självklart läsa till högskolebehörighet om du vill. Det finns möjlighet att göra det genom programfördjupning och individuella val. Du bestämmer själv.

Vad blir man på HT-programmet?

Efter utbildningen kan du få arbete inom ett hotells olika avdelningar eller inom konferens och evenemang. Det kan också leda till arbete med turistinformation och guidning, upplevelser och aktiviteter samt reseplanering, resebyråarbete och försäljning. Är du intresserad av att arbeta inom flyget är HT den bästa vägen. Som du ser är möjligheterna många både i Sverige och utomlands.

Poängplan

I poängplanen kan du se vilka kurser som ingår, deras poängtal och när kursen läses.

Kontakter

Marianne Vifell Waters

Programansvarig Hotell- och turismprogrammet (HT)E-POST: marianne.vifell.waters@hkedu.sePedagoger