3D-teknik och modern produktion, Industritekniska programmet

3D-teknik, CNC, svarv, fräs, svets, automation.
Låter det komplicerat? Vi hjälper dig förstå de olika maskinerna, användningsområden, programmering, konstruktion och mycket därtill. Det är spännande att jobba med maskiner och ny teknik, eller att skapa något för hand. Det här är något som företagen behöver i framtiden!

Additivt Teknikcenter – här blir idéer verklighet.

Exempel på yrken är utvecklare, automationstekniker, maskinoperatör, drift och underhåll, programmerare, konstruktör, reparatör, CNC-tekniker, produktionstekniker.
Allt runtomkring oss har producerats på något sätt, antingen för hand eller genom en maskin av något slag. Modern produktion och 3D teknik är något för dig!
Här lär du dig alltifrån traditionella industrimetoder men även datorstyrd svarv och fräs där du talar om för maskinen hur den ska jobba genom ett dataprogram. I dagligt tal CNC (Computer Numerical Control)

Man får även lära sig att göra 3 dimensionella ritningar i datorn som sedan används i de olika tillverkningsmetoderna. En metod är 3D printing. Hur fungerar en sådan maskin? Här lägger 3D printern till material till skillnad från svarven och fräsen som tar bort material. Den vanligaste metoden kallas FDM (Fused Deposition Modeling). Fungerar så att den spritsar ut plast ungefär som en tandkrämstub och bygger upp detaljen lager för lager.

Automation, att börja använda robotar i produktionen är också något som man får lära sig. Hos Additivt Teknikcenter finns tre av de största tillverkarna och man får lära sig att hantera dem och programmera.

Det här lär du dig

Utöver alla olika tillverkningsmetoder lär man sig också hur ett företag fungerar och är uppbyggt. Man kopplar också utbildningen till arbetslivet genom att göra flera studiebesök och 15 veckors praktik. 7 veckor år två och 8 veckor år tre (APL). Då får man pröva olika arbetsplatser och få erfarenhet och därmed göra sig förberedd för arbetslivet efter utbildningen.
För att bli extra förberedd och intressant på arbetsmarknaden så får man också ett körkortsstipendie. Det uppgår till 15 000 kr när körkortet är taget.

Du lär dig att designa produkter för framtidens tillverkningsteknik, på nya sätt som tidigare inte varit möjligt. Utrustningarna här erbjuder flera nyheter och flera olika 3D printers med SLM 280 för metaller i spetsen, scanning utrustning, robotar, kraftfulla datorer, olika maskiner för svarv och fräs samt simulatorer för CNC fräs.

APL – Arbetsplatsförlagt lärande

Arbetsplatsförlagt lärande betyder att du jobbar ute på en arbetsplats inom ditt yrkesområde. Det ger en inblick i ditt framtida yrke samtidigt som du knyter viktiga kontakter. Utbildningen sker i tätt samarbete med vårt lokala näringsliv och du får som elev praktiskt erfarenhet och inblick i våra lokala företag. Som elev på blir du på det viset en del av kommunens utveckling, samtidigt som du får en gedigen grund för vidare studier eller karriär inom det område du är intresserad av.

Inriktningar

Inriktningar som erbjuds på Hultsfreds gymnasium:

  • Produkt- och maskinteknik
    Du lär dig om hantering av verktyg, industriella utrustningar och hur man hanterar och bearbetar olika material som används i produktionen.

Poängplan

I poängplanerna kan du se vilka kurser som ingår, deras poängtal och när kursen läses.

Kontakter

Joakim Svensson

Platschef Additivt teknikcenter - Industritekniska programmetTELEFON: 070 - 219 14 25E-POST: joakim@additivtteknikcenter.sePedagoger

Elisabeth Kling

GymnasiechefTELEFON: 010-354 25 20E-POST: elisabeth.kling@hultsfred.seSkolledning