SA22 i Stockholm

Att besöka Stockholm ska vara en självklarhet för samhällseleverna och vi genomförde en resa där ett flertal viktiga besöksmål avhandlades. Resan byggdes runt ett besök på SVT som inleddes med samtal om public service och medias funktion i samhället. Därefter genomfördes rundvandring i verkstad, studios och nyhetsdesken. Vi fick se en stor bredd av olika yrken och hur SVT fungerar i praktiken.

Ett naturligt besöksmål är även riksdagen, men på grund av en mycket lång kö in på grund av en populär debatt valdes besöksmålet bort och vi gick istället en stadsvandring till livrustkammaren. Väl där kunde vi se mode och samhällsutveckling i de utställda föremålen.

Dagen avslutades med en guidad tur på fotografiska museet där huvudmålet var en utställning av Diana Markosian. Temat för utställningen var att återskapa minnen i form av foton av sådant i livet som aldrig blev fotograferat. En stark framställning av ett människoliv som väckte nyfikenhet och intresse för bilden och fotot som sätt att göra en berättelse.

Dag två bjöd på ett långt besök på Judiska församlingen i Stockholm. Klassen ställde många nyfikna frågor till den väldigt välkomnande guiden. Vi lämnade Stockholm med många tankar och idéer, samt massa nya erfarenheter och lärdomar.

Läs mer om Samhällsvetenskapsprogrammet (SA)

Kontakter

Stefan Toivonen

Programutvecklare SamhällsvetenskapsprogrammetTELEFON: 010-354 29 75E-POST: stefan.toivonen@hkedu.sePedagoger