Studiebesök Swedwood/Swedspan ”Ikea Industry Hultsfred”

Vår klass på samhällsinriktningen på natur var under tisdagen på studiebesök på både Swedwood och Swedspan, som i september istället bytte till ett gemensamt namn ”Ikea Industry Hultsfred”.

Studiebesök på Swedwood

På plats möttes vi upp av EHS Linda Holm, som därefter tillsammans med personalchef Camilla Holmroth gick igenom vad företaget i huvudsak gjorde, och berättade om deras produktion av PAX garderober till Ikea och att deras vision i dagsläget var att bli Ikeas nr.1 leverantör av dessa garderober.

I tillverkningsprocessen av denna typ av garderob använder de sig av spånskivor tillverkade på före detta Swedspan som sedan blir folierade, efter detta sågas dem till hyllplan, sidor, topp & botten samt sockel. I denna process använder de sig av 16 robotar istället för 40 personer då detta är mer ekonomiskt i längden, då de slipper eventuella sjukskrivningar, löner, samt att detta arbete skulle utgöra belastningar på en vanlig anställd. Så i det stora hela är detta en mycket automatiserad process.

Linda berättade även om Ikeas egna krav på dessa fabriker, både för de anställda och miljön på arbetsplatsen. Det ska vara en bra miljö på fabriken, schyssta arbetsvillkor och inget barnarbete är Ikeas egna krav på deras fabriker.

Studiebesök på Swedwood

Ikea Industry AB Hultsfred tillverkar i dagsläget 2,4 miljoner garderober per år, vilket är 10 garderober i minuten och 3,2 miljoner hyllor per år, vilket visar hur effektiv deras produktion är. Företaget har i dagsläget 140 anställda. Personalchef Camilla talade även om att de anställda inte får någon speciell utbildning för att bli anställd, utan får gå bredvid en erfaren arbetare ett par dagar, men blir inte lämnad helt ensam förrän efter ett par månader. För att bli en anställd behövde man ha ett tekniskt intresse, ta ansvar, löser problem, vara en god lagspelare och förstå hur processen fungerar.

Vi i klassen uppskattade detta studiebesök då vi fick lära oss mycket nytt och ansåg det som en givande eftermiddag på Ikea Industry AB Hultsfred.

Douglas P