Uniform på jobbet

Robert Rinaldo, lärare på Fordons- och transportprogrammet var lite extra uppklädd på jobbet härom dagen. Den vanliga neongula SYAB-uniformen var bytt till en grön kamouflageuniform.

Varje år genomför Hemvärnet Uniform på jobbet-dagen. Den 20 april får hemvärnssoldater bära uniform på arbetet och i annan lämplig verksamhet. Det är frivilligt att delta och syftet med dagen är att synliggöra landets många hemvärnssoldater och att väcka intresset för Hemvärnet. Från och med 2022 kommer uniform på jobbet-dagen hållas årligen på onsdagen i vecka 16.

”Syftet med detta är att synliggöra att hemvärnet finns överallt – alltid. Att oavsett vilket civilt jobb man har så kan man vara med och hjälpa Sverige i fred, krig och kris. Många elever blir intresserade av vad man gör som hemvärnssoldat. De frågar också mycket om Ryssland kommer komma hit och hur det blir om vi blir fullvärdiga medlemmar i Nato.

Men det finns även de som kan tycka det är lite obehagligt med en militärklädd människa. Men syftet är som sagt inte att avskräcka, utan snarare att visa oss och att ”ingen kan gör allt, men alla kan göra något”, samt sprida kunskap om vår verksamhet och att vi alltid behöver bli fler.

Det finns lärare och andra vuxna som uppskattar det man gör, framför allt på grund av det som händer i Ukraina.”

/Robert Rinaldo

Läs mer om Fordons- och transportprogrammet (FT)