NA hos Statens väg- och transportforskningsinstitut

Vid Naturvetenskapsprogrammets studiebesök i Linköping besökte vi bland annat myndigheten VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut. VTI grundades år 1923 och har sedan år 1935 varit statligt ägt.

VTI är ett institut som dagligen jobbar för att utveckla och forska fram nya metoder inom väg och trafik branschen. VTI:s huvudmål är att fordonen ska bli så miljövänliga och säkra som möjligt. De strävar efter att uppnå nollvisionen, att antalet omkomna i trafiken ska vara noll. De vill även försöka att öka kollektivtrafiken då det skulle bidra till en minskning av koldioxidutsläppen. VTI har ett sammarbete med Linköpings Universitet då många av studenterna gör sitt projektarbete här.

VTI i Linköping har 206 anställda, men finns även på andra platser runt om i Sverige som exempelvis i Stockholm, Göteborg samt Lund. Myndigheten omsätter varje år ofantligt mycket pengar och får exempelvis bidrag ifrån Staten.

Under studiebesöket fick vi även besöka krockinstitutet där man bland annat testkör bilar samt testar barnstolar för att kunna utveckla säkerheten ytterligare.

VTI

Vi hade även turen att få se när de testkörde simulatorn. En maskin som kan förklaras som ett ”jättestort bilspel” där frivilliga människor får agera som test personer. I simulatorn testas allt ifrån olika trötthetssystem till hur vi människor reagerar samt agerar vid oväntade händelser på vägarna som exempelvis en trafikolycka.

Enligt oss var studiebesöket på VTI väldigt lyckat och lärorikt.

Elin Lagergren NA11